Nemačka u potrazi radnicima širom sveta

Nemačka namerava da se u potrazi za radnicima fokusira na zemlje van Evrope, poput Brazila, Meksika i Indonezije.

– Zajedno sa privrednicima radimo na strategiji zapošljavanja radnika iz zemalja u kojima na tržištu rada ima mnogo više mladih i dobro kvalifikovanih radnika nego što njihova domaća tržišta rada mogu da apsorbuju – objasnio je ministar rada Hubertus Hajl u intervjuu za dnevni list Neue Osnabruecker Zeitung i poručio da je to „vin-vin” situacija u kojoj će se voditi računa da se domaće tržište rada ne liši neophodnih specijalista.

On je dodao da će Nemačka ulagati u stručno osposobljavanje mladih na licu mesta, a da će ljudi koji dođu u Nemačku imati koristi od dobro plaćenog posla koji će im omogućiti da finansiraju svoje porodice kod kuće.

Ministar rada bi tim povodom u junu trebalo da otputuje u Brazil zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, kako bi razgovarali o mogućnostima dovođenja većeg broja negovatelja, koji su preko potrebni nemačkom tržištu rada. Slični ugovori trebalo bi da budu sklopljeni i sa Meksikom i Indonezijom, a Hajl je sa istim ciljem u februaru već posetio Ganu.

Prema navodima javnog servisa ARD, nemačka vlada vodi razgovore o privlačenju radne snage i iz Kolumbije, Tunisa, Maroka, Egipta, Indije, Filipina i Vijetnama. Pored kvalifikovane radne snage u oblasti nege, Nemačkoj bi iz navedenih zemalja trebalo da stignu radnici potrebni i za druge poslove. Naime, prema podacima Instituta za nemačku privredu, krajem 2022. nemačkim agencijama za zapošljavanje je prijavljeno više od 630.000 radnih mesta koja su ostala nepopunjena usled nedostatka kvalifikovanih radnika.

Međutim, predsednik Fondacije za zaštitu pacijenata Eugen Briš je kritikovao masovni uvoz medicinskih sestara i ukazao da u Nemačkoj i dalje postoji potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mesta u sektoru nege, ali da je neophodno poboljšati uslove rada, kako bi se ovaj potencijal iskoristio, a poslovi postali atraktivniji.

– Nekoliko stotina medicinskih sestara iz Brazila neće rešiti ove probleme. Neophodno je poboljšati uslove u ovom sektoru – rekao je Briš i upozorio da su se mnogi bivši negovatelji prekvalifikovali u Nemačkoj za manje stresna i bolje plaćena zanimanja.

Procene pokazuju da bi privatni sektor zbrinjavanja u Nemačkoj već odavno propao bez brojnih radnika iz istočne Evrope, koji su zaposleni u domaćinstvima. Inače, prosečna godišnja bruto plata u sektoru nege iznosi oko 40.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор