Za đake u sistemu dualnog obrazovanja po 5.000 din. mesečno

Prema Sporazumu o saradnji, koji su predstavnici Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija (NOK) potpisali sa Bankom Poštanska štedionica (PŠ), učenicima koji se u okviru sistema dualnog obrazovanja školuju za deficitarna zanimanja biće otvoreni dinarski platni računi na koje će država mesečno uplaćivati po 5000 dinara.

Sa bankom Poštanska štedionica učenici će zaključiti ugovore kako bi mogli da koriste dinarske platne kartice i podižu svoj novac na šalterima i bankomatima. Kancelarija za dualno obrazovanje će dostaviti štedionici spisak učenika utvrđen Konkursom za dodelu sredstava, saopštavaju iz Kancelarije.

Finansijska podrška dualnom obrazovanju će biti realizovana na dva načina. Učenici koji se opredele da se školuju za deficitarna zanimanja moći će više da zarade od učenika koji se po dualnom sistemu školuju za ne deficitarna zanimanja. Njima će za sve vreme školovanja, pored zakonom propisane naknade za učenje kroz rad, od najmanje 70 posto minimalne cene rada po satu, država će im isplaćivati još po 5.000 dinara devet meseci godišnje.

Drugi vid podrške odnosi se na poslodavce i tiče se subvencionisanja dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci isplaćuju učenicima upisanim na deficitarne dualne obrazovne profile, a koja će iznositi do 50 posto. Ova mera će biti korisna mikro i malim preduzećima koja finansijski ne mogu da izdvoje sredstva u skladu sa svojim potrebama, kako bi mogla da angažuju više učenika i tako podrže razvoj znanja i veština mladih, i obezbede se za kvalitativnu selekciju kandidata prilikom budućeg zapošljavanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор