Ugrađeno prvo veštačko rebro u Srbiji

Lekari kragujevačkog Kliničkog centra prvi u Srbiji su ugradili pacijentu veštačko rebro koje su napravili stručnjaci sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, a koji su pre 8 godina prvi napravili i veštačku grudnu kost.

Spoj inženjerstva i hirurgije doveo je do toga da je na osnovu snimka, pomoću kompjuterskog modeliranja i 3D štampača, konstruisan i izliven anatomski dizajniran implantant dužine 12 centimetara. Dobijena je rekonstruisana kost identična odstranjenom delu rebra.

– Povezali smo znanja iz građevinske prakse, pa smo medicinski cement, koji je krt, armirali i ojačali titanijumskom žicom, koja se takođe koristi u standardnoj operativnoj praksi. Tako smo dobili implantant koji je u stvari armirano rebro – objašnjava upravnik Centra za informacione tehnologije prof. dr Nenad Grujović, a prenosi “RTS”.

Umesto skupog titanijuma, Kragujevčani su sa standardnim i neškodljivim hirurškim materijalima, postigli isti rezultat, a ova zahtevna operacija predstavlja novinu i u svetu.

– Implantant smo sa jedne strane fiksirali za kičmeni stub, a sa druge za pripadajući deo rebra. Na ovaj način zid grudnog koša je potpuno vraćen u prvobitno stanje, tako da su mehanika disanja i razmena gasova adekvatni – priča prof. dr Slobodan Milosavljević, grudni hirurg KC Kragujevac.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор