U Velikoj Plani počela proizvodnja solarnih panela

U fabričkim pogonima kompanije Domi Eko Solar, smeštenim u industrijskoj zoni u Velikoj Plani, prvoj fabrici tog tipa u Srbiji, započela je serijska proizvodnja fotonaponskih panela koje će moći da koriste i domaćinstava i veliki javni objekti.

U izgradnju fabrike solarnih panela, čija površina iznosi 5.300 kvadratnih metara, investirano je više od 10 miliona eura, nalazi se uz autoput Beograd – Niš, na zemljišnoj parceli veličine 1,4 hehtara i trenutno zapošljava 30 radnika, prenosi agencija Beta.

– Planirani godišnji kapacitet je 100 megavata (MW), a u narednom period postoji mogućnost investicije za proširenje kapaciteta na 300 MW. Od potražnje panela na domaćem i inostranom tržištu zavisiće i dalji planovi o proširenju proizvodnih kapaciteta. Od toga zavisi i povećanje broja radnika, a plan je da sa proširenjem kapaciteta broj radnika bude povaćan na 120 – objašnjava suvlasnik fabrike Milorad Rajović.

Prema njegovim rečima, „zelena agenda“ je sada postala moranje i nije više trend, a obnovljivi izvori energije postali su deo svih velikih investicionih projekata koji se sprovode u našoj zemlji.

– U tom domenu želimo da se nametnemo kao najkvalitetnija opcija, kao brend i jedinstveni domaći proizvod tog tipa, ali i da pokažemo da u Srbiji postoji kadar sposoban da prati najnovije svetske tehnologije u svakom pogledu – poručio je Rajović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор