U Srbiju stiglo 56 ruskih terenskih vozila

U Srbiju je stigao kontingent od 56 ruskih terenskih vozila UAZ „Patriot“, namenjenih jedinicama Vojske Srbije, kojem će se do kraja oktobra pridružiti još osam takvih vozila. Vozila su prikazana u krugu pančevačke fabrike „Utva“ u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića.

Ministar Vulin je nakon obilaska istakao da se radi o neborbenim putničkim terenskim vozilima, koja će biti dodeljena Vojnoj policiji i jedinicama Kopnene vojske. Prema Vulinovim rečima, ovo su nova vozila koja će biti i bezbednija i sigurnija, a sa kojima započinje obnova voznog parka Kopnene vojske.

– Počeli smo da obnavljamo vozila koja su potrebna za svakodnevni život i rad svih naših pripadnika, posebno onih koji idu na teške terene u Kopnenoj zoni bezbednosti, svuda gde je potrebna velika prohodnost i sigurnost vozila u različitim vremenskim uslovima. Vodili smo računa i o odnosu cene i kvaliteta, o mogućnostima našeg budžeta i potrebama naše vojske – rekao je Vulin i dodao da svaki segment naše vojske zaslužuje da bude obnovljen.

Načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Uprave za logistiku Generalštaba VS pukovnik Dragiša Zinaja je istakao da su ruska terenska vozila opremljena uređajima za povećanje prohodnosti, da se mogu koristiti i van puteva, kao i da, uz pogon na sva četiri točka, postoji mogućnost blokade zadnjeg diferencijala i korišćenje vozila u sporohodnim stepenima prenosa.

– Terenska vozila će biti raspoređena po bataljonima, četama i vodovima i koristiće se za izvršavanje vojno-policijskih zadataka kao što su bezbednosna zaštita određenih lica i stranih vojnih delegacija, saobraćajno obezbeđenje vojnih kolona i transporta opasnih materija, kontrola vojnog putnog saobraćaja, saobraćajno izviđanje, pružanje pomoći Saobraćajnoj policiji MUP-a, kao i za poslove operativno-kriminalističkog rada, patrolnu službu i drugo – objasnio je pukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije Generalštaba.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор