Novosadski biohemičari rešili problem suše!

Tim hemičara i biohemičara iz Novog Sada, koji od 2014. godine radi na sintezi koncetrata za sprečavanje suše, završio je različita testiranja ovog preparata na određenim kulturama pri čemu su postignuti određeni rezultati za pojedine kulture.

Potreba za ovakvim jednim sredstvom ogromna je u poljoprivredi, budući da svake godine suša destekuje određeni deo roda, a plodne njive, umesto da proizvođačima donesu zaradu, predstavljaju samo su izvor muke.

– Biljci je neophodna vlaga kako bi se normalno razvijala, a potreba za vodom se povećava u vreme intenzivne vegetacije i rasta biljke. Kod kukuruza je to pred metličanje i svilanje, u vreme oplodnje i u nalivanju zrna. Kada se vlažnost zemljišta spusti ispod 10% od maksimalnog kapaciteta rast biljke prestaje. Potrebno je ostvariti stalnu aktivnost biljke od lista stabla i korena, jer je u zemljištu bitan rad mikroorganizama koji razgrađuju organske materije. Folijarna prihrana ima za cilj da biljka u punoj vegetaciji dobije makro i mikro elemente, a u toj fazi na red dolazi naš preparat protiv suše – kaže Mato Zubac, član ovog tima.

U sušnom periodu preparat obezbeđuje veći prinos u zavisnosti kolika je suša, odnosno kada je godina kišna onda su prinosi mnogo manji, što je neznatno veći prinos od ne tretirane kulture. To bi značilo da je sa ovim preparatom prinos kukuruza po jednom hektaru u sušnom periodu identičan kao u vlažnom periodu bez preparata.

– Sredstvo privlači vlagu sa visine od 10 metara. Na jednom hektaru svakoga dana je na raspolaganju više od 2.000 litara vode, ili pet litara po jednom metru kvadratnom. To omogućava donošenje vlage na list, pa preko stabla do korenovog sistema. Znači da biljka evoluira i razvija se od nižeg ka višem nivou, te može koristiti hranljive materije iako je zemljište suvo, vlažnost vazduha 50 posto, a temperature iznad 30 stepeni – objašnjava Zubac, a prenosi agencija RINA.

Mnogi svetski naučnici kažu da se radi o ozbiljnom otkriću koje će rešiti brojne problem kada je suša u pitanju. Izum novosadskih naučnika koji rešava problem suše u svetu već je nagrađen prestižnim priznanjima na međunarodnim takmičenjima u Indiji, Maroku, Turskoj, Moldaviji, Rumuniji i Portugaliji…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор