Još 27 vozila za srpsku policiju iz nemačke donacije

Najnovija donacija nemačke Savezne policije srpskom MUP-u, kojom je obuhvaćeno 27 vozila i uređaji za prepoznavanje falsifikovanih isprava, potvrda je dobre saradnje policija dve zemlje, pre svega na suzbijanju organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Prilikom potpisivanja sporazuma sa nemačkim ambasadorom Tomasom Šibom o primopredaji donacije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je naveo da je tokom prošle godine u saradnji dve policije zaplenjeno 303 kilograma narkotika, pet laboratorija i deset kilograma amfetamina, kao i da je uhapšeno više ljudi koji su bili deo kriminalnih grupa.

On je objasnio da, pored donacija, srpska policija ima veliku pomoć i podršku policije nemačke i u ispunjavanju uslova iz oblasti bezbednosti, koje zahteva poglavlje 24 u procesu pretpristupnih pregovora za priključenje Evropskoj uniji, prenosi agencija Beta.

– U oblasti bezbednosti imamo i više obuka za pripadnike policije, kao i donacija opreme za njihov efikasniji rad. Zahvaljujući i tome stopa kriminaliteta u Srbiji svake godine je sve manja, a srpska policija je prepoznata kao ozbiljan partner koji doprinosi bezbednosti ne samo u Srbiji već i u Evropi – istakao je Stefanović i najavio da se u ovoj godini mogu očekivati nove nemačke donacije za srpsku graničnu policiju.

Ambasador Nemačke Tomas Šib je precizirao da vrednost donacije koja je uručena srpskoj policiji iznosi pola miliona eura i naglasio da saradnja policija dveju zemalja predstavlja veoma važan i značajan doprinos na putu Srbije ka EU.

– Kako se Srbija, tako se i EU suočava sa velikim izazovima organizovanog kriminala i nelegalnih migracija, pa je važno da naše policije efikasno sarađuju, a važno je i da tu saradnju nastavimo i ubuduće – poručio je Šib i dodao da je od ukupnog broja vozila 17 namenjeno graničnoj policiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор