U Srbiji ponovo povećana referentna kamata

Narodna banka Srbije (NBS) je ponovo povećala referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 procenata, dok je stopu na depozitne olakšice zadržala je na nivou od 4,50 posto, a stopu na kreditne olakšice povećala na 7,00 posto.

U saopštenju Izvršnog odbora NBS se navodi da je pri donošenju ovakve odluke imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji se mogu prenositi putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje.

„Istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema euru, Narodna banka znatno doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti“, navodi centralna banka.

kako se dodaje u saopštenju, inflacija je u Srbiji u januaru na mesečnom nivou iznosila 1,4%, a međugodišnje 15,8%, što je u skladu sa očekivanjima NBS. Oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji i dalje se odnose na rast cena hrane i energenata, na koji mere monetarne politike imaju ograničen efekat, jer je rast ovih cena u velikoj meri posledica dešavanja u međunarodnom okruženju, objašnjavaju iz NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор