Referentna kamata u Srbiji podignuta na 4,5 podsto

Narodna banka Srbije (NBS) je ponovo podigla referentnu kamatnu stopu za još 50 baznih poena, na nivo od 4,5 procenta, a za isto toliko je povećala i stopu na depozitne olakšice, koja sada iznosi 3,5 posto, kao i stopu na kreditne olakšice, na nivo od 5,5 posto.

„Nastavljeni troškovni pritisci i rast inflacije, pre svega usled rasta uvoznih cena, uticali su na odluku Izvršnog odbora da dalje poveća referentnu kamatnu stopu i time pooštri domaće monetarne uslove“, navodi se u saopštenju NBS i dodaje da su globalni inflatorni pritisci jači i postojaniji od prethodno očekivanih.

Ovakvom odlukom NBS utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja, čime doprinosi da se, do kraja perioda projekcije, inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Inače, ovo je osmo uzastopno povećanje referentne kamate koja je od aprila ove godine povećana za ukupno 350 baznih poena.

Kako dalje pojašnjavaju iz NBS, inflacija se u Evropskoj uniji, našem najvažnijem trgovinskom partneru, nalazi na najvišem nivou od njenog osnivanja, i njen povratak u granice cilja se ne očekuje pre kraja 2024. godine. Tako visoka inflacija uglavnom je posledica znatno viših cena energenata i hrane, ali u nekim zemljama inflatorno deluju i domaća tražnja i faktori tržišta rada.

U takvim uslovima mnoge centralne banke su proteklih meseci zaoštravale svoje monetarne politike dinamičnije nego što se prethodno očekivalo, korigujući pri tom naviše svoje projekcije inflacije, kao i očekivanja koji inflatornog maksimuma i vreme njegovog postizanja, ističu u NBS i podsećaju na nedavno podizanje ključnih kamata Evropske centralne banke (ECB) i američkih Federalnih rezervi (FED).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор