U Srbiji 3.100 prozjumera električne energije

U Srbiju je trenutno oko 3.100 kupaca – proizvođača (prozjumera) električne energije, ukupne instalisane snage 52 MW, što je sedam puta više za poslednjih godinu i po dana, saopštila je pomoćnica ministarke rudarstva i energetike Maja Vukadinović.

Ona je na trećoj Međunarodnoj konferenciji „Prozjumeri – dve godine posle“, održanoj prošle sedmice u Privrednoj komori Beograda, izvestila da se broj uvoznika i domaćih proizvođača i prodavaca solarnih panela uvećava, kao i da, pored finansijske isplativosti, prozjumeri zahtevaju sve veći kvalitet, bezbednost i sigurnost svojih krovnih mini elektrana, prenosi agencija Tanjug.

– Koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristi svima, kako domaćinstvima i privredi, tako i državi. Upravo to predstavlja jedno od oruđa pomoću kojeg možemo uključiti veliki broj građana u energetsku tranziciju. Među prozjumerima imamo manastire, Žiču kao najpoznatiji, osnovne i srednje škole, privrednike, javne objekte, a količina instalisane snage je za godinu i po dana porasla 8,5 puta – rekla je Vukadinovićeva.

Ona je podsetila da su prethodne godine izmenjeni propisi kojima se za prozjumere uređuje plaćanje poreza i naknada na razliku isporučene i preuzete električne energije iz sistema, što značajno smanjuje osnovicu plaćanja i pozitivno utiče na brzi povraćaj investicije.

– Domaćinstva mogu da instaliraju solarne panele do 10,8 kW, a ostali kupci do 150 kW. Na ovaj način koncept kupca/proizvođača orijentiše se ka domaćinstvima i maloj privredi. Država je do sada subvencionisala oko 500 domaćinstava za izgradnju solarnih elektrana, ili petinu takvih domaćinstava. Kroz izmene Zakona o energetici uspostavićemo pravni okvir za aktivne kupce kojima ćemo omogućiti da proizvedenu zelenu energiju koristi za sopstvene potrebe, a višak da prodaju na tržištu. Takođe, uspostavićemo sistem sertifikacije instalatera solarnih sistema, toplotnih pumpi i drugih OIE sistema, čime ćemo obezbediti ujednačen i standardizovan kvalitet usluga za građane i privredu – poručila je Vukadinovićeva.

Konferencija je okupila predstavnike državnih institucija, akademske zajednice, privrednike i potencijalne korisnike, koji su razmenili mišljenja u okviru glavne teme: „Šta uvođenje prozjumera donosi elektroenergetskim sistemima zemalja Zapadnog Balkana“. Skup je organizovala Energija Balkana uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Beograda i kompnijom Domi eko solar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор