Počela sa radom najveća solarna elektrana u Srbiji

Nakon završene prve faze izgradnje, u naselju Saraorci pored Smedereva puštena je u rad najveća solarna elektrana u Srbiji, čija ukupna snaga za sada iznosi 9,86 MW (11,8 MWp), a u drugoj fazi će biti povećana na 15,1 MW (18,6 MWp).

Projekat je realizovala nemačka firma AVR Group, koja je u Srbiji prisutna od 2017. godine, dok je za radove bila nadležna kineska kompanija PowerChina. U pitanju je fotonaponska elektrana koja za proizvodnju struje koristi sunčevo zračenje kao obnovljivi izvor energije (OIE), a koja se dalje u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Prema procenama, ova solarna elektrana će doprineti smanjenju emisija CO2 za 17.500 tona na godišnjem nivou, povećaće ukupan proizvodni udeo „zelene energije“ u elektroenergetskom sistemu Srbije, a imaće i ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti.

Posle zvaničnog puštanja u rad solarne elektrane „Saraoci“, glavni inženjer AVR Group Bojan Lazić je objasnio da će ukupna očekivana godišnja proizvodnja ovog postrojenja iznositi 15,1 GWh, što je dovoljno za snabdevanje strujom oko 2.400 domaćinstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор