U Nemačkoj zatvoreno više od 120 javnih apoteka

Dugotrajna nestašica lekova u Nemačkoj dovela je samo u prva tri meseca ove godine do zatvaranja više od 120 državnih apoteka, pokazuju podaci Saveznog udruženja nemačkih farmaceuta (ABDA).

Situacija je najteža u ruralnim područjima, gde su apotekari često prvi kod kojih ljudi dolaze po pomoć za zdravstvene probleme pre nego što kontaktiraju lekara. Prema mišljenju ABDA-e, glavni razlog za zatvaranje je situacija u kojoj izgleda da nema velike budućnosti za mlade farmaceute u sektoru javnih apoteka, koje su glavna komponenta nemačkog zdravstvenog sistema.

– U ovom trenutku imamo najmanji broj apoteka od ranih 1980-ih. Ako pitate mlade farmaceute, oni kažu da za njih nema ekonomske perspektive, jer vlada zapravo ne želi da uloži novac u sistem. Osim toga, kada vodite apoteku ili poslujete sa društvima za obavezno zdravstveno osiguranje, neminovno se susrećete sa puno birokratskih procedura, a to takođe obeshrabruje mlade stručnjake. Do kraja 2022. u zemlji je bilo nešto više od 18.000 apoteka, što je 2.800 manje nego pre deset godina – objašnjava portparol ABDA-e Kristjan Šplet, a prenosi Jutarnji list.

Drugi problem je taj što privatna farmaceutska industrija isplaćuje svom osoblju daleko više novca od bilo koje javne apoteke. Sistem zdravstvene nege u Nemačkoj strogo je regulisan, pa su prihodi javnih apoteka uglavnom određeni troškovima zdravstvenog osiguranja.

Na nemačkom tržištu lekova trenutno su prisutna tri osnovna problema. Prvi je nestašica lekova izazvana povećanom potražnjom i manjom ponudom, drugi je rastuća inflacija, a treći energetska kriza. Prema nacionalnoj bazi podataka PharmNet.Bund, koja prati snabdevanje lekovima, više od 400 lekova se vodi kao potpuno nedostupni u zemlji. Apotekari traže alternativne načine da snabdeju pacijente, a to javne apoteke košta i vremena i novca.

– Čak i ako pronađete alternativne lekove, morate da priložite mnogo dokumentacije kako biste zakonskom zdravstvenom osiguranju dokazali da ste odabrali opciju najbližu najjeftinijoj koja je dostupna – kaže Šplet.

Zbog ovakvog stanja, hiljade apoteka širom Nemačke je 14. juna zatvorilo svoja vrata u znak protesta protiv sve teže situacije u kojoj su se našle. Međutim, ministar zdravstva Karl Loterbah je odbio da farmaceutima osigura više novca, rekavši da nema dodatnih sredstava da bi se udovoljilo zahtevima osoblja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор