U Nemačkoj stopirana izgradnja 60.000 stanova

Najveća nemačka poslovna grupacija za nekretnine Vonovia odlučila je da za sada odustane od izgradnje već isplaniranih 60.000 novih stanova zbog visokih troškova i kamata, objavila je kompanija u sredu.

– Imamo u fioci planove za ukupno 60.000 stanova. Sve smo pripremili u skladu s građevinskim propisima. Nadamo se da će izgradnja uskoro opet biti isplativa. Ako se situacija popravi, želimo odmah ponovno da počnemo da gradimo – poručuje Rolf Buč, izvršni direktor najveće nemačke grupe za nekretnine.

On je izjavio da u Nemačkoj trenutno nedostaje najmanje milion stanova, a u bližoj perspektivi i nekoliko miliona, prenosi Feniks magazin.

– Moja procena je da nam treba 700.000 stanova godišnje, takođe zbog sve većeg useljavanja. Dakle, problem nije milion stanova, već nekoliko miliona stanova koji nedostaju, i to u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Prema rečima portparolke kompanije, troškovi izgradnje novih stanova nekada su iznosili 3.000 eura po kvadratnom metru, a danas je to 5.000 eura.

– Naša prosečna stanarina za nekretninu iznosi oko 7,50 eura po kvadratnom metru. U takvim stanovima živi mnogo ljudi sa srednjim ili niskim primanjima. Zato pazimo da najamnine budu pristupačne, od 10 do 12 eura za novogradnju. Visoki troškovi izgradnje i finansiranja doveli bi do rasta najamnine u novogradnji na 20 eura po kvadratnom metru, a to mnogi sebi više ne bi mogli da priušte – objasnila je ona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор