U Nemačkoj palo interesovanje za kupovinu firmi

U Nemačkoj je interes privrednika za preuzimanje firmi drastično opao i sada je najslabiji od 2007. godine, od kada se prati ova kategorija, saopštila je komora za industriju i trgovinu DIHK.

Potencijalni interes za preuzimanje nekog preduzeća prošle godine je komori prijavilo 2.017 privrednika, dok je istovremeno broj vlasnika firmi koji su bili u komori na savetovanju u vezi prodaje porastao od 2020. godine sa 5,443 na skoro 6.800, navodi DIHK.

„Nikada vlasnicima firmi nije bilo tako teško da pronađu naslednika,“ navodi se u preliminarnoj verziji izveštaja komore, prenosi agencija DPA.

Inače, u godinama pre pandemije korona virusa, broj investitora zainteresovanih za preuzimanje neke firme se kretao između 3.900 i 4.300, a nakon pandemije ta brojka se prepolovila.

Slab interes potencijalnih kupaca ilustruje i što je prošle godine „na savetovanju u komori na svakog potencijalnog kupca bilo 3,4 vlasnika firmi, ili dvostruko više nego u 2019.“

Ovakav trend u DIHK tumače demografskim promenama i kažu da „biznis najčešće pokreću ljudi u dobu između 18 i 40 godina, a ta starosna grupa je sve slabije popunjena, dok se sve više preduzetnika bliži penziji.“

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор