U Nemačkoj pala inflacija na 2% međugodišnje

Prema preliminarnim podacima od ponedeljka, inflacija u Nemačkoj je prošlog meseca usporila na dva posto međugodišnje, ali se bazna inflacija, odnosno stopa poskupljenja u maloprodaji bez energenata i hrane, još uvek drži na 2,9 procenata.

– Trend hlađenja inflacije se očuvao i narednih meseci stopa poskupljenja će polako nastaviti da usporava. Majski skok inflacije, posle meseci popuštanja, bio je izuzetak – izjavio je Sebastijan Dulien, ekonomista Intituta za makroekonomiju i istraživanje konjunkture.

Po svemu sudeći snažna inflacija iz prethodne dve godine je završena, s obzirom na to da svi vodeći instituti u zemlji prognoziraju smirivanje cena i prosečnu stopu od 2,3 posto za ovu godinu, nakon prošlogodišnje inflacije od 5,9 procenata.

Slabljenje inflacije omogućiće Evropskoj centralnoj banci (ECB) da dalje popušta kamatnu politiku, budući da je prošlog meseca po prvi put od naleta poskupljenja pre više od dve godine, oborila bazičnu kamatnu stopu za 0,25 procenata.

Međutim, predsednica ECB Kristin Lagard istovremeno je poručila da evropske monetarne vlasti ostaju oprezne i da ne treba očekivati brzo obaranje kamatne stope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор