Inflacija u Nemačkoj pala na 3,2%

Inflacija u Nemačkoj je u novembru nastavila da pada, dostigavši 3,2 procenta na godišnjem nivou, što predstavlja najniži nivo još od juna 2021. godine, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Rast potrošačkih cena je u novembru opao za 0,6 posto u odnosu na oktobar, kada je inflacija već pala na 3,8 procenata. Pad inflacije u novembru je fantastičan u odnosu na nivo od blizu devet posto iz prvog kvartala ove godine.

Ovakva kretanja odvijaju se u usporenom ekonomskom kontekstu, što je posledica ukrajinske krize. Cena energije je u Nemačkoj porasla u novembru za 4,5% na godišnjem nivou, nakon skoka u 2022. godini izazvanog početkom rata u Ukrajini, prenosi agencija Beta.

Nominalne zarade su u trećem kvartalu porasle u Nemačkoj za 6,3% na godišnjem nivou, odnosno realno za 0,6%, što je najbolji rezultat od drugog tromesečja 2021. godine. Takođe, rast cena prehrambenih proizvoda u novembru usporava već osmi mesec zaredom, ali je i dalje visok, budući da iznosi 5,5% na godišnjem nivou.

Inflacija je takođe usporila u Španiji u novembru na 3,2% godišnje, pre svega zahvaljujući padu cena goriva. Ovakvi podaci povećavaju verovatnoću da će Evropska centralna banka (ECB) pristupiti prvom smanjenju referentne kamate u 2024. godini, oko čega tržišta spekulišu.

Naime, ECB je u oktobru zadržala kamatne stope na depozite na istorijskom maksimumu od 4%, a taj nivo bi trebalo održati dosta dugo da bi se pokrenulo trajno spuštanje inflacije, kažu u ECB-u, čije je delovanje trenutno usmereno na rast plata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор