Nemci kreću u ekstrakciju litijuma iz geotermalne vode

U nemačkom gradu Landauu kompanija Vulcan energy je otvorila fabriku za proizvodnju litijuma ekstrakcijom iz geotermalnog rezervoara slane vode koji se nalaze u dolinama gornjeg toka reke Rajne, najvećeg evropskog resursa litijuma.

Iz kompanije su saopštili da će to biti prve litijumske hemikalije lokalnog porekla proizvedene u Evropi. Investicija je vredna 40 miliona eura i deo je projekta „Zero carbon lithium“, koji će, zahvaljujući toploj, geotermalnoj vodi, omogućiti proizvodnju litijuma sa nultim neto ugljeničnim otiskom, prvim takvim u svetu. Geotermalna voda će se istovremeno koristiti za sisteme grejanja i proizvodnju električne energije, prenosi Energologija.

Fabrika će u početku služiti kao poligon za obuku radnika, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje za dve i po godine, kada će se proizvoditi dovoljno litijum hidroksida za baterije za 500.000 električnih vozila, budući da Vulcan energy već ima ugovore za isporuku litijuma sa automobilskim gigantima poput Stellantisa, Volkswagena, Renaulta…

– Naša fabrika je spremna za početak proizvodnje. Ovo nije samo dostignuće za Vulkan, to je korak napred za Nemačku i Evropu ka snabdevanju litijumom koji je neophodan automobilskoj industriji da preživi i napreduje u novom električnom dobu, bez kompromisa u pogledu etičkih standarda ili standarda održivosti – poručio je generalni direktor ove kompanije Kris Moreno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор