Nemci započinju komercijalnu eksploataciju litijuma

Kompaniji „Vulcan Energy Resource“, koja se bavi iskopavanjem litijuma, Nemačka je dala pet novih dozvola za istraživanje geotermalnih voda bogatih ovim metalom, javlja agencija Rojters.

Dozvolama je obuhvaćeno 325 kvadratnih kilometara u oblasti doline reke Rajne i odnose se na istraživačko područje koje je za preko 1.000 kvadratnih kilometara veće od područja za koje je kompanija do sada imala dozvole.

Inače, nemačko-australijska kompanija Vulcan Energy Resource snabdeva proizvođače motornih vozila poput Folksvagena, Renoa i Stelantisa, a komercijalnu proizvodnju litijuma u Nemačkoj želi da započne do 2024. godine, računajući na rast potražnje za osnovnom sirovinom u proizvodnji baterija.

– Naša misija je da izgradimo vrednost za akcionare i da imamo dekarbonizujući efekat na lanac snabdevanja litijumom za baterije električnih automobila i proizvodnju energije u Evropi – poručio je Horst Krojter, menadžer kompanije Vulcan.

Kako se navodi na sajtu ove kompanije, jedan od njenih ciljeva je da potpuno ekološki bezbedno omogući komercijalnu proizvodnju litijuma, bez štetnih gasova i otpada.

S obzirom na to da na globalnom tržištu vlada ogromna potražnja za litijumom, zbog čega ga nazivaju i „belim zlatom“, geotermalni izvori bogati litijumom iz doline reke Rajne, blizu granice sa Francuskom, privukao je veliku pažnju raznih kompanija, među kojima i Mercedesa i BMW-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор