Inflacija u Nemačkoj u martu pala na 2,2%

U Nemačkoj je inflacija nastavila da slabi, tako da su potrošačke cene, sa nivoa od 2,5 posto u februaru, pale u martu na 2,2 posto međugodišnje, ali su u poređenju sa februarom, potrošačke cene u martu ukupno porasle za 0,4 posto, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

U pitanju je nivo koji je najniži od aprila 2021. godine, kada je inflacija bila 2 posto. Inače, u januaru ove godine godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je iznosila 2,9 posto. I pored toga što cene energije probijaju gornje granice, a cena ugljeničnog potpisa početkom godine porasla na 45 eura (48,36 dolara) po toni ugljen dioksida (CO2), u Nemačkoj je energija u martu pojeftinila za 2,7 posto.

U Nemačkoj su u februaru cene hrane pale za 0,7 posto u odnosu na isti mesec prethodne godine, po prvi put od februara 2015. godine. S druge strane, restorani i pivnice su primetno poskupeli, pre svega zbog januarskog vraćanja naplate PDV-a na 19 posto, nakon nekoliko godina posebno sniženog poreza na potrošnju usled pandemije korona virusa. Sem toga, i usluge su ukupno poskupele za 3,7 posto.

– Institut za ekonomska istraživanja Ifo iz Minhena prognozira u narednim mesecima dalji pad inflacije, verovatno ispod granice od 2 posto tokom leta. Toj proceni su takođe doprineli i podaci iz naše ankete koji pokazuju da manje kompanija planira da u narednom periodu poveća cene – izjavio je za agenciju DPA Timo Wollmershäuser, ekspert za ekonomska istraživanja u tom institutu.

Vodeći nemački instituti za ekonomska istraživanja očekuju za 2024. godinu značajno usporavanje inflacije na 2,3 posto u proseku, što je znatno bolje od prošlogodišnjih 5,9 posto, prenosi Seebiz.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор