U Crnoj Gori posao za srpske sezonce još ovo leto

made-in-germany-rs-restoran-plaza

Crnogorska vlada odlučila je da odloži do jeseni primenu novog Zakona o strancima i tako privremeno, bar tokom predstojeće turističke sezone, suspenduje ograničenja za zapošljavanje stranaca.

U skladu sa novim propisima, zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori biće moguće samo ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema domaće radne snage koja zadovoljava uslove tražene od strane poslodavaca.

Zbog uvođenja novog zakona reagovali su crnogorski ugostitelji koji su tražili odlaganje njegove primene, uz argument da neće biti dovoljno sezonaca i da primena novog propisa dovodi u pitanje uspešnost turističke sezone.

U Crnoj Gori, koja ima problem sa rastom nezaposlenosti, godinama unazad prisutan je paradoks da se tokom turističke sezone u toj zemlji zaposli više od 23.000 stranaca, dok na evidenciji nezaposlenih na posao čeka 35.000 crnogorskih građana,prenosi „eKapija“.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, ova zemlja je po zapošljavanju sezonskih radnika prva u regionu. U šest dežava regiona tokom prošle godine izdato je 57.500 dozvola za rad strancima, od čega je skoro 31.000 dozvola izdala Crna Gora. To je deset puta više nego u Hrvatskoj koja je prošle godine izdala oko 3.000 radnih dozvola strancima.

Osim pitanja zapošljavanja, novi crnogorski Zakon tretira i druga statusna pitanja stranaca. Strancima koji poseduju nekretnine u Crnoj Gori omogućava se nesmetano korišćenje nekretnina na godinu dana, koliko sada bez prekida mogu boraviti u zemlji. Taj rok ranije je bio ograničen na tri meseca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор