Pomerena granica za pravo na besplatnu struju

made-in-germany-rs-strujomer

Pomerena je granica mesečnih primanja domaćinstava za pravo na povlašćene kilovate, pa će određene količine besplatne struje moći da koriste i samci sa platom od 13.595 dinara.

Najsiromašnije porodice u Srbiji iz godine u godinu sve lakše mogu da ostvare pravo energetski zaštićenih kupaca, a uz to i pravo na besplatnu struju. Nedavno su ponovo povećani limiti primanja domaćinstava, čiji iznos predstavlja uslov za dobijanje električne energije bez naknade, pa je krug socijalno ugroženih koji mogu da konkurišu za ovu pogodnost sve veći.

Pre dve godine da bi domaćinstvo sa jednim članom dobilo besplatne kilovate, nije smelo mesečno da prima više od 12.900 dinara, a sada je ova granica pomerena na 13.595 dinara. Dvočlane ili tročlane porodice na ovo pravo mogle su da računaju samo ako im je prihod manji od 18.786, a sadašnji limit iznosi 19.795 dinara. Granica za porodice sa četiri i pet članova sada je pomerena sa 24.672 dinara na 25.990, a za porodice sa šest i više članova sa 30.558 dinara na 32.684 dinara.

Najmnogobrojnije porodice tako će mesečno moći da dobiju 250 besplatnih kilovata, dok će siromašni samci dobijati 120 kilovata, prenosi agencija „Tanjug“.

Ovakva pomeranja ulivaju nadu da će se u praksi povećati broj energetski zaštićenih korisnika, jer je do sada tek svaki peti siromašni ostvarivao ovo pravo. U januaru 2015. godine umanjenje računa za utrošenu električnu energiju ostvarilo je tek 53.254 domaćinstava sa najnižim primanjima, iako u Srbiji na ovo umanjenje pravo ima čak 250.000 domaćinstava.

Uredba o energetski zaštićenom kupcu ne omogućava da potrošači uopšte ne plaćaju struju, već se sa računa otpisuje deo kilovata koji su u skladu sa ovim pravom propisani. Duga je i lista dodatnih uslova koje siromašni moraju da ispune da bi ostvarili ovu beneficiju. Oni moraju da plaćaju struju svakog meseca, ne smeju da imaju stare dugove, niti da budu utuženi za neplaćanje…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор