Propao dogovor o prodaji „Železare Smederevo“

made-in-germany-rs-livnica

Od američke kompanije „Esmark“ Srbija nije dobila garancije da će biti očuvan obrtni kapital „Železare Smederevo“, da fabrika neće biti ugašena, kao ni da neće biti potrošene sve sirovine, a zatim fabrika napuštena uz obrazloženje da tržište nije dobro i da će se izgubili milioni dolara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naveo je ovo kao glavni razlog zašto do dogovora o prodaji smederevske železare američkom „Esmarku“ nije došlo, ali je i naglasio da to ne znači kraj za ovu srpsku kompaniju.

– „Železara“ će ostati u državnom vlasništvu. U ponedeljak ćemo ići na javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora za vođenje kompanije, jer nikada preko nje nismo umeli da zarađujemo pare i niko nikada u Srbiji to nije znao. Očekujem da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom , a da do kraja godine počne da radi i druga visoka peć – najavio je Vučić, a prenosi „RTS“.

Na novinarsko pitanje kako će država nastaviti da subvencioniše poslovanje „Železare“ kada u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, od 1. februara na to nema pravo, Vučić je odgovorio da je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima Evropske unije i da će tražiti njihovu podršku po tom pitanju.

Kako je ovim povodom izjavila Maja Kocijančič, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanesa Hana, EU je spremna da razgovara sa Vladom Srbije o restruktuiranju „Železare Smederevo“, ali i upozorava da se Srbija obavezala da od 1. februara više neće pokrivati gubitke kompanija.

– Komisija je uzela u obzir neuspešne pregovore o privatizaciji smederevske železare i spremna je da što pre bude moguće, otvoreno i konstruktivno razgovara o tome sa Vladom Srbije – rekla je Kocijančić i naglasila da Evropska komisija (EK) smatra da bilo kakvo restruktuiranje treba da obezbedi dalji nastavak rada kompanije, prenosi agencija „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор