Izjednačavanje plata muškaraca i žena u Nemačkoj

made-in-germany-rs-poslovna-zena

Nemačka ministarka za ženska pitanja Manuele Schwesig najavila je donošenje zakona o izjednačavanju plata muškaraca i žena u ovoj evropskoj zemlji, prenose nemačke novinske agencije.

Kako se dalje navodi, njena namera je da podstakne jednakost bez, kako kaže, „nametanja ograničenja kolektivnom pregovaranju ili stvaranja birokratskog čudovišta“, prenosi „Tportal“.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Nemačke (Destatis), žene u Nemačkoj prosečno zarađuju 22 centa manje od muškaraca. U 2013. godini muškarci su po satu prosečno zarađivali 19,84 eura bruto, a žene 15,56 eura.

Koalicioni partneri u nemačkoj vladi složili su se da tu razliku zakonski reše, prvenstveno uvođenjem veće transparentnosti u strukturi plata i povećanjem satnice na poslovima koje tradicionalno više rade žene.

Najavu donošenja ovog zakona sindikati su pozdravili, pa je tim povodom zamenica lidera Saveza nemačkih sindikata (DGB) Elke Hannack izjavila kako je dobro i pravedno što koalicija više ne želi da trpi razliku u primanjima muškaraca i žena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор