EPS finansira svoj sindikat sa 3 mil. €, a to je u Nemačkoj korupcija

made-in-germany-rs-eps-elektroprivreda-srbije

Za rehabilitaciju i kulturno i sportsko uzdizanje svojih zaposlenih u 2015. godini kompanija „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) izdvojiće čak 3,1 milion eura, ili 8.426 prosečnih zarada u Srbiji. Ovakav uticaj kompanije na sindikat Nemci smatraju korupcijom.

Ova srpska javna kompanija izdvojiće za prevenciju radne invalidnosti i rehabilitaciju zaposlenih 0,59 posto od ukupnih sredstava isplaćenih za zarade (48 milijardi dinara), plus 0,2 posto za kulturu i sport.Dok građani Srbije zabrinuto čekaju najavljeno poskupljenje struje za 15 posto, na poseban račun sindikata EPS-akompanija će uplatiti 379,2 miliona dinara, piše Blic.

Ovakvi izdaci predviđeni su posebnim kolektivnim ugovorom zaEPS, koji su potpisali ministar energetike Aleksandar Antić i predsednik glavnog odbora sindikata kompanije Milan Đorđević. Pregovori su trajali više meseci, a u pregovaračkom timu bilo je i poslovodstvo EPS-a, kao i predstavnici ministarstava rada, finansija i privrede.

– Nije sporan novac koji EPS daje sindikatu za nesrećne slučajeve, ali je pitanje treba li u vreme opšte štednje finansirati i sportske igre i banjanje. Pa oni se više bave turističkim organizovanjem nego sindikalnim. Ranije se išlo u Vrnjačku Banju, Sokobanju, Prolom…
TENT je bio poplavljen, a radnici su išli na sportske igre u Kladovo – tvrdi Dragoslav Ljubičić iz Sindikata „Nezavisnost“.

U EPS-u nisu hteli da objašnjavaju zašto na ovakav način troše milione. U pres službi kompanije za „Blic“ su rekli da su „ugovor potpisali Vlada, odnosno Ministarstvo rudarstva, i Sindikat EPS-a, i da je EPS obavezan da poštuje dokument“. U Ministarstvu energetike takođe nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj. Njihovo objašnjenje je da „Fond solidarnosti sindikata EPS-a odobrava pomoć za najteže vrste oboljenja, da je od januara do septembra 2014. godine u EPS-ubilo preko 400 povreda, kao i da Sindikat poslovodstvu EPS-a podnosi detaljan izveštaj o rekreacijama i rehabilitacijama zaposlenih.

Sekretar Granskog sindikata „Nezavisnost“Dragan Vesićnavodi da u sindikatima u Nemačkoj ne mogu da veruju da javna preduzeća finansiraju sindikate.

– Kada sam nedavno bio u drugom najvećem sindikatu u Nemačkoj „VER.DI“ i rekao kako EPS finansira sindikat, rekli su mi da je to u Nemačkoj najstrože zabranjeno i da se tretira kao korupcija -ističe Vesić.

Vladimir Goati iz organizacije „Transparentnost Srbija“ kaže da je ovakvo trošenje novca u EPS-u nezakonito.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор