U Beogradu počinje Kopaonik biznis forum

Danas u u beogradskom hotelu Metorpol počinje 28. “Kopaonik biznis forum”, koji ove godine Savez ekonomista Srbije organizuje u hibridnom formatu. Samit srpskih ekonomista trajaće do 27. maja, a glavna tema će biti „Svet posle kovida 19 – novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja“.

Broj učesnika događaja je limitran zbog epidemije korona virusa, njime će biti obuhvaćena 22 panela, a novinu u odnosu na sve prethodne godine predstavlja zdravstveni panel koji će biti održan na početku samita kako bi se istakao značaj tog aspekta u borbi protiv aktuelne pandemije. Potvrđeno je učešće više od 130 panelista, a događaj je moguće besplatno direktno pratiti preko Jutjub platforme na sajtu KBF ili aplikacije.

Kako su najavili organizatori, ove godine će najveća pažnja biti poklonjena zdravstvenim temama, stanju u zdravstvu u Srbiji tokom pandemije, naučnom napretku u zdravstvu i njegovom doprinosu unapređenju kvaliteta personalizovane medicine u Srbiji, prenosi agencija Tanjug.

Učesnici foruma biće gotovo svi predsednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, ambasadori u Srbiji, kao i regionalni direktori EIB, EBRD, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Specijalni gost foruma biće Branko Milanović, jedan od vodećih savremenih svetskih ekonomista, gostujući profesor u Centru za postdiplomske studije Univerziteta grada Njujorka (CUNY) i profesor u Londonskoj školi ekonomije, koji će govoriti o globalnim nejednakostima u uslovima kovida.

Takođe, u radu foruma učestvovaće i privrednici iz zemlje i regiona, koji dolaze iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, IKT sektora, sektora trgovine, turizma, prerađivacke industrije, energetike i farmaceutske industrije, a dolazak su potvrdili i predstavnici javnih preduzeća i lokalne samouprave, domaći i strani ekonomski teoretičari.

Prvi dan foruma biće posvećen ekonomskim prognozama Zapadnog Balkana u 2020. i 2021, nakon čega će biti održan panel posvećen makroekonomskim kretanjima u Srbiji, a predviđen je i panel direktora privrednih komora u regionu. Zatim je planiran specijalni događaj posvećen novim startap preduzećima i povratnicima iz inostranstva, pod nazivom „Povratak u digitalnu Srbiju“.

Za utorak je predviđeno obraćanje guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog, nakon čega će biti organizovani tradicionalni paneli povećeni 4. industrijskoj revoluciji, bankarstvu, osiguranju, stanju u Srbiji iz ugla domaćih i stranih investitora, a potom i takozvani ambasadorski panel.

Sreda će biti posvećena efektima strukturnih reformi, unapređenju uslova poslovanja, stanju u pojedinim privrednim oblastima i sektorima, a najavljeno je i učešće potpredsednice vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović. Istog dana će biti reči i o pametnoj specijalizaciji, budućnosti obrazovanja i njegovom funkcionisanju u periodu krize, kao i o promenama koje su potrebne da bi obrazovanje i suštinski bio ključni faktor rasta i razvoja srpske privrede.

Za četvrtak su predviđena dva plenarna izlaganja ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marije Obradović i ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević. Biće održana četiri panela – o zdravstvu i unapređenju personalizovane medicine u Srbiji, takozvanom Horeka sektoru, koji je bio najviše pogođen u periodu krize, kao i o zaštiti životne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор