Tekstilni giganti odbijaju da plaćaju zakup prostora u Nemačkoj

Kriza izazvana virusnom pandemijom narušila je tržišna pravila u Nemačkoj, budući da su tekstilni giganti poput Adidasa, Pume, H&M-a i Dajhmana odbili da plaćaju kiriju za svoje radnje koje ne rade, uz poruku iz Dajhmana da očekuju da će politički odgovorni „nadoknaditi ugovornim stranama štetu prouzrokovanu prinudnim zatvaranjem“.

Samo deset dana nakon uvođenja kriznih mera, koje su pogodile skoro sve segmente privrede, društva, sporta i kulture, svetski giganti tekstilne branše iskoristili su rupu u jednom na brzinu donetom zakonu odbivši da plaćaju kriiju. Vlasnici izdajmljenih nekretnina su ogorčeni, političari razočarani, a potrošači svoje nezadovljstvo iskazuju na društvenim medijima uz pozive na bojkot Adidasa, Pume i ostalih, javlja Dojče vele, pozivajući se na anketu nemačke novinske agencije DPA.

Koncern robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof, koja poseduje i turističke agencije, a odnedavno i prodavnice sportske opreme Sportscheck, takođe neće da plaća zakup do juna. Pored toga, kako javlja Špigl, ta kompanija čak zadržava pravo da zahteva povraćaj najmanje polovine već plaćenog zakupa i pratećih troškova za mart mesec. Portparol kompanije C&A smatra da posledice krize ne treba da snose samo trgovci na malo, već svi koji su uključeni, pa i vlasnici poslovnog prostora i investitori u nekretnine. Pri tome, većina ovih kompanija nastavlja sa prodajom preko interneta, a neke na ovaj način ostvaruju čak polovinu svoje zarade.

Sve ove firme se pozivaju na paket državne finansijske pomoći privredi i pojedincima pogođenim kriznim merama za sprečavanje širenje pandemije, a deo tog paketa je i odluka da se na dve godine suspenduje pravo na otkaz stana ili poslovnog prostora ukoliko kirija nije plaćena. Naime, prema toj odluci, kirija koja se ne plati u naredna tri meseca, moraće da bude namirena najkasnije do 30. juna 2022. godine.

S druge strane, posebno se osvrćući na odluku Adidasa, predsednik udruženja vlasnika nekretnina Haus & Grund Nemačka, Kai Varneke, poručuje da se takvo ponašanje ne sme dozvoliti, jer ako to urade i drugi, to će predstavljati kraj za tržište nekretnina. Centralna asocijacija nekretnina (ZIA) je odluku tekstilnih koncerna nazvala „pravno i moralno upitnim, jer koncerni su ekonomski zdravi, pa ovakvo ponašnje baš nije partnersko“.

Adidas, koji je prošle godine ostvario promet od 23,6 milijardi eura i profit od skoro 2 milijarde, odgovara na kritike objašnjenjem da se „ne radi o tome da se kirija za april ne plati, već je u pitanju samo odlaganje plaćanja.

Nemačka savezna ministarka pravde Kristine Lambreht je poručila da je nepristojno i neprihvatljivo da finansijski jake kompanije u ovoj situaciji ne plaćaju svoje kirije, dok je ministar saobraćaja Andreas Šojer kratko izjavio da je veoma razočaran Adidasom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор