Sušeni sremuš Nemci plaćaju 8 do 10 eura

U Srbiji se svake godine samo iz Gadžinog Hana preradi i izveze više od 100 tona suvog sremuša, koji se odatle šalje isključivo na nemačko tržište.

Porodica Saše Živkovića se već 17 godina bavi sušenjem ove ukusne, autohtone biljke koja raste na obroncima Seličevice i Suve planine, a može se naći i na Svrljiškim planinama, prenose Večernje novosti.

Period berbe sremuša, koji se od davnina koristi kao prolećno povrće i delotvorna lekovita biljka, traje tek mesec dana, dok ne procveta, a sve što se za tih mesec dana ubere čista je dobit, jer je sremuš divlja biljka i ne treba je uzgajati, već ju je dovoljno samo pronaći u prirodnom staništu na nadmorskoj visini većoj od 500 metara.

– Ove godine se malo kasni sa berbom sremuša, zbog snega koji se dugo zadržao. Imamo kapacitete da preradimo do 200 tona, ali nikada ne radimo punim kapacitetom jer nije lako doći do ove biljke. Ipak, jedan iskusni berač dnevno može da nabere do 200 kilograma sremuša – objašnjava Saša Živković i navodi da je otkupna cena za kilogram svežeg sremuša 25 dinara.

Sremuš se u Srbiji prerađuje i u Svrljigu, Knjaževcu i Zaječaru i ne postoje ograničenja po pitanju njegovog izvoza. Sem toga, i u Srbiji se, po ugledu na Nemce, u poslednje vreme prave različiti preparati na bazi sremuša, kaže Živković.

Nemci za kilogram suvog sremuša plaćaju od 8 do 10 eura, na osnovu prethodnih ispitivanja koje je obavila jedna od najpoznatijih nemačkih farmaceutskih kuća, a koja su pokazala da sremuš sa ovih područja poseduje najkvalitetnije apsolutne vrednosti.

– Beremo sremuš za sebe i prijatelje, jer je dosta tražen zbog svojih lekovitih svojstava. Jedemo ga i u svežem stanju, u salati, jer je tada najdelotvorniji, a ukus suvog sremuša nam se baš i ne dopada – kaže Danijela Ilić iz sela Grkinje, koja bere ovu biljku i dobro poznaje njena staništa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор