Šverc pasa sa Balkana u Nemačku dobro organizovan

Tri balkanske zemlje, Srbija, Bugarska i Rumunija, važe za epicentar ilegalnog uzgajanja pasa, njihov šverc ka zemljama Zapadne Evrope, mahom ka Nemačkoj, a ovo crno tržište je prema procenama teško milijarde eura, navodi Dojče vele i postavlja pitanje „Da li će novi zakon EU sprečiti ovaj kriminal?

Prema rečima Nišlije Saše Pešića, koji je od gladi, ulice i bolesti spasao više od 800 pasa i sada brine o njima, kada ne uspeju da prodaju štenad, ilegalni uzgajivači ih ostavljaju na gradskoj deponiji da uginu od gladi. Kako kaže, i keruše pate jer se koriste kao „mašine za rađanje“, budući da je ilegalnim uzgajivačima važan samo profit.

Magdalena Peneva vodi u Sofiji bugarski ogranak udruženja za zaštitu životinja „Četiri šape“. Prema njenim rečima, bugarska policija ne može da izađe na kraj sa prodavcima hiljada štenadi koja se svakodnevno nude putem interneta. Zapadna Evropa predstavlja veliko tržište za pseću mafiju iz našeg regiona, kaže ona, a posebno Nemačka, gde svako peto domaćinstvo ima psa. Tokom pandemije tražnja je vrtoglavo skočila, a tako i cene rasnih psa, pa mafija, koja mahom operiše iz Srbije, Bugarske i Rumunije, sada zarađuje milijarde eura na godišnjem nivou.

Nemica Laura Koler je svoje štene kupila preko interneta za 600 eura, a tek se naknadno zapitala zašto ga je kupila bez ikakvog ugovora i knjižice o vakcinaciji. Ona je prodavačici verovala na reč, a ispostavilo se da je zapravo pas zaražen virusom koji se često nalazi kod pasa sa Balkana, te su morali da ga uspavaju samo dan nakon kupovine. Prodavačic je nestala, a Laura se potrudila da sve što pre zaboravi jer, kako kaže, „ako iza toga stoji nekakva pseća mafija, ne znam da li je dobro kačiti se sa njima“.

Bugarska aktivistkinja Magdalena se nada novom zakonu u EU, koji bi regulisao ovu oblast i koji bi trebalo da stupi na snagu u aprilu. Tada bi sve onlajn-platforme preko kojih se nude štenci morale biti verifikovane, a smeli bi da se prodaju samo registrovani psi. Ipak, ona misli da ni to neće pomoći ukoliko ne bude strogih kontrola, jer i identifikacioni brojevi mogu da se falsifikuju. Ona stoga apeluje na odgovornost svih koji nabavljaju psa, da to treba da rade samo kod ovlašćenih uzgajivača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор