Subvencije za poljoprivrednike do pet miliona dinara

made-in-germany-rs-pare-kofer.jpg

Za investiranje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, po novom pravilniku koji je stupio na snagu, poljoprivredni proizvođači mogu da dobiju novčani podsticaj koji po pojedincu najviše može biti do pet miliona dinara.

Ovakve subvencije mogu se ostvariti za primarnu proizvodnju biljnih kultura: žitarica, industrijskog, aromatičnog i lekovitog bilja, povrća, voća, grožđa i cveća. Takođe, pravo na ovu vrstu subvencija može se ostvariti i za primarnu stočarsku proizvodnju: mleka, mesa, konzumne ribe, meda i drugih pčelinjih proizvoda, navedeno je u novom pravilniku objavljenom na sajtu Ministarstva poljoprivrede, prenosi agencija „Tanjug“.

Pod uslovima utvrđenim novim pravilnikom, pravo na novčane podsticaje ima fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ili preduzetnik, i pravno lice – privredno društvo, zemljoradnička zadruga, poljoprivredna srednja škola.

Državne subvencije daju se ratarima za nabavku novih plastenika, nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje, novih priključnih mašina i opreme za setvu, sadnju i berbu, opreme i materijala za zaštitu od bolesti, štetočina, korova, grada, niskih i visokih temperatura… Između ostalog, subvencionisana je i nabavka nove opreme za smeštaj i uzgoj mlečnih krava, tovnih junadi, ovaca, koza, prasadi i živine, kvalitetnih priplodnih grla na domaćem i stranom tržištu, kao i nabavka nove opreme za ribnjake i nove opreme za pčelarstvo…

Za ostvarivanje prava na subvencije za poljoprivrednike potrebno je podneti zahtev sa podacima iz Registra na dan 31. mart tekuće godine, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, u periodu od 1. maja do 15. oktobra tekuće godine. Najviši ukupni iznos podsticaja po podnosiocu zahteva je dva miliona dinara, a za određene namene kao što su izgradnja, proširenje, rekonstrukcija ili adaptacija hladnjača i novih objekata namenjenih skladištenju žitarica, može se dobiti i do pet miliona dinara subvencije.

Isplata se vrši na osnovu rešenja Uprave, po redosledu podnošenja zahteva, a do iznosa finansijskih sredstava utvrđenog posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ukoliko je podneto više zahteva u isto vreme, redosled isplate subvencija određuje se prema vremenu prijema zahteva u Upravi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор