Med i profesionalna oprema iz Pčelarske zadruge „Roj“

made-in-germany-rs-med

Pčelari u trsteničkom selu Medveđa razvili su široku proizvodnju meda, ali i raznovrsne opreme za ovaj zahtevan posao. U pogonima Pčelarske zadruge „Roj“ oko 50 mladih ljudi vredno radi oko košnica, proizvodi profesionalnu opremu i posluje s uspehom.

Zadrugari planiraju da prošire proizvodnju, ulažu u kvalitet i povećanje izvoza svojih proizvoda. Prošle nedelje u gostima su im bili poslovni partneri iz Norveške, koji žele da otkupljuju kvalitetni med i pčelarsku opremu.

– Sada smo namerni da kupimo još jednu parcelu u Medveđi sa objektima čiji je vlasnik Direkcija za imovinu, a korisnik je opština. Spremni smo da otkupimo ruinirane stare objekte koje niko ne koristi već skoro dve decenija, a tu bi moglo da se nađe posla za još 20 mladih ljudi. U našoj firmi najveća proizvodnja je kod kooperanata, jer pčelari rade kod svojih kuća gde zapošljavaju i članove svojih porodica, pa na taj način svi doprinosimo razvoju našeg kraja – objašnjava predsednik Upravnog odbora ove zadruge Radomir Bradić, a prenose „Večernje novosti“.

Meštani Medveđe osnovali su Pčelarsku zadrugu „Roj“ 1991. godine, kako ističu, oslanjajući se na iskustva i tradiciju pravog srpskog porodičnog zadrugarstva. Osnovna ideja bila je da se zadovolje potrebe za pčelarskom opremom i repromaterijalom, kao i za prodajom pčelinjih proizvoda. Danas je to moderna kompanija koja pored desetine zaposlenih, ima i pedesetak kooperanata i uspešno razvijeno poslovno partnerstvo.

Trstenički preduzimači proizvode sve vrste košnica i potrebnih delova za košnice, opremu za vrcanje, skladištenje i pakovanje meda. Takođe, šiju i radnu odeću za pčelare, kao što su jakne, kombinezoni, šeširi i rukavice. Uz to prave i sklapaju voštane osnove, dimilice, pojilice, kantice za med, sakupljače polena. Trguju i stručnom literaturom…

Krunu njihove celokupne proizvodnje predstavlja med u pčelinjaku sa čak 500 košnica, a zadrugari obećavaju da će učiniti sve što je potrebno kako bi Trstenik postao Centar za proizvodnju matica. Iz Opštine poručuju da će im pružiti podršku.

– Svakako ćemo uskoro raspisati konkurs za podsticaj pčelarske proizvodnje, a to će biti prvi put da na ovaj način podržavamo i pčelarsku industriju – kaže pomoćnik predsednika Opštine Trstenik Radomir Milunović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Molim Vas posaljite mi cenovnik Vasih propizvoda i opre, jer planiramo da nabavljamo Vasu opremu za nase udruzenje pcelara „Sokolica“ iz Zvecana.
    Pozdrav.

    Predsednik UO udruzenja
    Mirko Utvic

Оставите одговор