Štrajkovi izazvali haos u Nermačkoj

Nemačku je danas preplavio novi talas štrajkova na železnici i aerodromima, budući da su rad obustavile mašinovođe, radnici obezbeđenja aerodroma i zemaljsko osoblje avio-kompanije Lufthanza.

Agencija Rojters javlja da se Nemačka danas suočava sa štrajkovima na tri fronta, koji će zadati dodatne probleme milionima građana koji su planirali putovanje. Naime, štrajk na železnici će trajati 35 sati tokom kojih će nacionalni železnički operater Dojče ban bitno ograničiti usluge.

Sindikat GDL zahteva da se mašinovođama skrati radno vreme sa 38 na 35 sati nedeljno, uz zadržavanje pune plate. S druge strane, iz Dojče bana optužuju predstavnike sindikata da odbijaju kompromis, navodi Dojče vele.

Zbog štrajka radnika u obezbeđenju, aerodromi na najprometnijim nemačkim vazdušnim čvorištima u Frankfurtu i Hamburgu danas su otkazali odlazeće letove. Takođe, i zemaljsko osoblje Lufthanze će danas i sutra obustaviti rad u borbi za veće plate.

Nemački sindikat Verdi, koji zastupa oko 25.000 zaposlenih u sektoru zemaljskog osoblja Lufthanze, zahteva od rukovodstva kompanije povećanje plate za 12,5 posto, odnosno najmanje 500 eura više mesečno, kao i bonus od 3.000 eura kao kompenzaciju za visoke troškove života usled inflacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор