Startap ekosistem Beograda i Novog Sada vredniji od milijardu dolara

Vrednost startap ekosistema Beograda i Novog Sada je u 2023. godini dostigla rekordnu vrednost od 1.116 milijardi dolara, uz međugodišnji rast od 66%, pokazalo je istraživanje Startap Džinom 2024.

U saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija se navodi da se startap ekosistem Beograda i Novog Sada nalazi na prvoj poziciji u regionu Zapadnog Balkana i na desetom mestu u regionu Centralne Evrope, u komje za sobom ostavio brojne evropske ekosisteme, kao što su Litvanija, Prag, Varšava i Ljubljana, prenosi eKapija.

Kako se navodi u istraživanju, startap ekosistem Beograda i Novog Sada pruža veću finansijsku podršku firmama u ranim fazama razvoja inovacija. To je rastuća zajednica sa visokim procentom profesionalaca i izvanredan rezervoar talenata koji formira različite kompanije i timove. Prosečna starost osnivača startapa iznosi 35 godina, što je tri godine mlađe od evropskog proseka, dok je procenat žena u osnivačkom timu takođe iznad evropskog i svetskog proseka.

Veliki procenat startapa iz regiona Beograda i Novog Sada (64%) prepoznaje globalno tržište kao svoje ciljano tržište za plasman inovativnog proizvoda. U ovaj ekosistem se vraćaju iskusni osnivači (kao osnivači ili investitori), a odlikuje ga jako i otporno finansiranje u ranoj fazi razvoja startapa, izražena ambicija, globalni način razmišljanja i prva trakcija, trakcija u značajnim naprednim tehnologijama poput veštačke inteligencije i 33% serijskih osnivača startapa, što ukazuje na postojanje iskustva u osnivanju i razvoju inovativnih ideja.

U studiji su date i preporuke za dalji razvoj startap ekosistema Beograda i Novog Sada, poput nastavka okupljanja i uključivanja svih aktera u izgradnju jake zajednice, osnivanja većeg broja VC fondova i privlačenja više inostranih startapa radi unapređenja iskustva i znanja.

Istraživanje Startap Džinom 2024 je pokazalo da ekosistemi koji imaju izdvojeno koordinaciono telo koje prati ekosistem i daje preporuke za njegovo unapređenje, imaju veću vrednost izlaza i veći broj startapa iz Serije A. Kreiranje ovakvog tela u Srbiji značajno bi doprinelo prelasku srpskog startap ekosistema u narednu fazu razvoja, iz faze aktivacije u fazu globalizacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор