Srpski uređaj na svemirskoj misiji Axiom mission

Mobilni EEG uređaj Smarting Pro za merenje moždane aktivnosti, proizveden u Srbiji, deo je opreme astronauta na svemirskoj misiji Axiom mission 2 (ax2), čije je ishodište Međunarodna svemirska stanica, a planirana je za 21. maj ove godine.

Kako se navodi u saopštenju proizvođača ovog uređaja, kompanije „mBrainTrain“, četvoročlana međunarodna posada koju predvodi astronautkinja Pegi Vitson, tokom ove svemirske misije koristiće srpske Smarting pro EEG uređaje za merenje moždane aktivnosti.

Srpski brend deo je svetskog projekta koji je dobio veliki publicitet, a njihov uređaj zapravo je minijaturni EEG koji koristi najnovije tehnologije i omogućava očitavanje moždanog signala u uslovima u kojima ranije to nije bilo moguće.

– Uređaj je napravljen kao naslednik našeg prvog uređaja, prvog komercijalnog potpuno mobilnog istraživačkog EEG uređaja u svetu. Cilj nam je da uređaj u softverskom i hardverskom smislu razvijamo tako da jednog dana imamo jednostavan sistem za svakodnevnu upotrebu koji će nam omogućiti da pratimo svoju moždanu aktivnost na način na koji danas pratimo rad srca preko pametnih satova i gedžeta – kažu u kompaniji mBrainTrain, a prenosi Euractiv.

Osnivači brenda, koji su se nakon studija u inostranstvu vratili u Srbiju kako bi pokrenuli biznis, ne kriju ponos što su deo tako velike i važne misije. Kako objašnjavaju, proces odobravanja i ulaska na projekat bio je dug i podrazumevao je različite sigurnosne provere, testove i sertifikate.

– Nije tajna da brendovima iz Srbije put nije lak, ali verujemo da su ovakvi i slični projekti širokog publiciteta dobar način da se za nas čuje i da se novim kompanijama i brendovima sa naših prostora olakša napredovanje i plasiranje proizvoda – poručuju iz mBrainTrain-a.

Planirani let do Međunarodne svemirske stanice druga je privatno finansirana misija u svemir, a prva je realizovana u aprilu prošle godine i trajala je deset dana. Live event predstojeće misije moći će da se gleda na sajtu kompanije mBrainTrain.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор