Srpski genije za kvantnu fiziku

made-in-germany-rs-kvantna-fizika

Beograđanin Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na univerzitetima u Oksfordu i Singapuru, najcitiraniji je srpski naučnik današnjice, jer su njegovi naučni radovi citirani u više od 10.000 slučajeva, prenosi „telegraf.rs“.

Vlatko je svoje školovanje započeo u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, da bi se kao vrhunski naučnik izgradio u Velikoj Britaniji. Između ostalog, postao je poznat po svojoj teoriji da se svet sastoji od informacija i da je to bazična tačka od koje treba da pođemo ukoliko želimo da razumemo kosmos. Kvantni svet ga je privukao, kako kaže, zbog toga što u njemu vladaju potpuno drugačija pravila. Sa svojom suprugom, koja je po zanimanju kostimograf, često je posećivao žurke na koje je dolazilo i dosta glumaca. Iako je bio ubeđen da će na tim okupljanjima biti najdosadniji, ispostavilo se da je bio u centru pažnje.

– Sve je zanimalo šta je kvantna fizika, kako se te kvantne čestice ponašaju, zašto su toliko drugačije. Svaka čestica u kvantnoj fizici može da se nalazi na dva ili više mesta u isto vreme, a to je upravo ono što fascinira nas fizičare – pričao je Vedral na TV „Studio B“.

Nakon odlaska iz rodnog grada, srpski genije je obrazovanje nastavio na koledžu „Impirijal“. Do sada je izdao oko 200 naučnih radova, a pojedini izvori navode da su delovi iz njegovih radova citirani i više od 10.000 puta. Vedral je i autor nekoliko knjiga kao što je „Dekodiranje realnosti“, a kako priča, na početku karijere bavio se i pitanjima teleportacije.

– Teleportacija je vrsta tehnologije koju treba da razvijemo. Da bi ona bila moguća, treba dovoljno dugo održavati vrlo niske temperature, a mislim da ne postoje nikakvi zakoni protiv toga. Iako su za sada u pitanju mali objekti, kasnije će teleportacija biti moguća i na većem nivou, pa ćemo možda čak i mi biti umešani u to. Što se teorije tiče, to je sve moguće – objašnjava Vedral.

Ovaj naučnik napravio je i početnu bazu kvantnog komjutera i tvrdi da je njegovo pravljenje samo pitanje vremena i novca. Kako kaže, na takvom komjuteru ne postoji ograničenje koliko neke operacije mogu brzo da se obave i ističe da je to mnogo moćnija tehnologija od bilo kakve koju smo poznavali do danas.
– To je prva stvar koju sam krenuo da proučavam. Tema mog prvog naučnog rada je elemetarna aritmetika za kvantne komjutere i to je jedan od puno puta citiranih radova. Takvi kompjuteri su toliko brzi da mogu da provale šifre pod kojima se čuvaju vladini dokumenti – kaže Vedral i dodaje da razvijene zemlje poput Amerike, Velike Britanije, Japana i Kine ulažu u ovu tehnologiju mnogo novca.

Vedral je nekada svirao gitaru u bendu, a hobi mu je krstarenje morima. U dosadašnjoj karijeri sarađivao je i sa čuvenim biznismenom Ričardom Brensonom, a bavio se i pitanjem kako zaraditi na berzi koristeći kvantnu fiziku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор