Srbiji potrebna diverzifikacija snabdevača gasom!

U video obraćanju učesnicima osmog ministarskog sastanka Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu, ministarka energetike Zorana Mihajlović je poručila da će, nakon izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, 2023. godine, Srbija biti spremna da se poveže sa drugim gasovodima i snabdevačima gasa.

– Na ovaj način se otvaraju mogućnosti snabdevanja Srbije prirodnim gasom iz Azerbejdžana, iz gasovoda na Južnom gasnom koridoru, ali i iz drugih izvora, postojećih LNG terminal u Grčkoj ili onih koji u perspektivi mogu biti izvor gasa za naš region (Istočni Mediteran). Iako Srbija ima dve rute snabdevanja, kroz te gasovode teče ruski gas, a naša strategija je hitna diverzifikacija dobavljača. Upravo zato, Južni gasni koridor i gasovod TAP kao njegov ključni deo, jeste tako značajan za zemlje Zapadnog Balkana – kazala je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da vizija i strategija Srbije nisu samo interkonekcija sa Bugarskom, već i povezivanje gasovodima sa svim našim susedima, s obzirom na to da samo infrastrukturno povezivanje garantuje i energetsku bezbednost regiona, prenosi agencija Tanjug.

– Energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promena su globalni procesi koji traže od svake države da pronađe ravnotežu između privrednog razvoja i zaštite životne sredine, a energetski, ekonomski i politički izazovi sa kojima se suočavaju Evropa i svet zahtevaju zajedničko delovanje. Međutim, energetska tranzicija je i pitanje energetske bezbednosti u uslovima kad ne samo energetski sektor, već i čitave ekonomije idu u pravcu dekarbonizacije. Bez obzira na postavljen rok za ugljeničnu neutralnost, mnogo je važnije da na tom putu imamo jasnu sliku tektonskih promena koje moramo kontrolisano izvesti u sektoru energeske infrastrukture – rekla je srpska ministarka.

Srpska ministarka energetike je naglasila da je jednako važno i formiranje strateških rezervi gasa, jer je bez njih, kako je rekla, ceo evropski kontinent dodatno osetljiv na unutrašnje i spoljne ekonomske i političke faktore.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov je zahvalio ministarki Mihajlović na dosadašnjoj saradnji, obraćanju na ministarskom samitu i učešću srpskog ministarstva u radu savetodavnog veća.

– Sa Srbijom imamo odlične odnose u svim oblastima, političkim i ekonomskim. Kada govorimo o energetici, sporazum o saradnji koji ćemo potpisati prilika je da produbimo saradnju i razgovaramo o konkretnim koracima u narednom periodu. Količine gasa koji eksploatišemo i izvozimo, posebno uzimajući u obzir istražna polja, biće dovoljna i za snabdevanje Srbije i drugih balkanskih zemalja – poručio je Šahbazov i dodao da je Srbija za Azerbejdžan važan partner, s obzirom na geopolitički položaj i odnos Srbije prema EU, kao i na činjenicu da je članica Energetske zajednice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор