Srbija subvencioniše domaće i strane investitore

made-in-germany-rs-pare-kofer.jpg

Država Srbija omogućila je subvencionisanje iz budžeta za domaće i strane investitore koji ulože značajan novac u razvoj proizvodnje u našoj zemlji.

U Uredbi kojom je subvencionisanje omogućeno, pomoć je predviđena i za investicije u usluge koje mogu da budu predmet međunarodne trgovine, ali i za strateške projekte u turizmu. Kao i do sada, subvencije će se dodeljivati preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), a visina dotacije iz državnog budžeta zavisiće prvenstveno od vrednosti ulaganja, prenose „Večernje novosti“.

Uredbom je predviđeno da velike kompanije mogu dobiti sredstva u visini do 50 posto opravdanih troškova investicionog projekta, srednje kompanije do 60 posto, a male do 70 posto troškova. Ovo važi za sve investicije vredne do 50 miliona eura. Za iznose veće od toga, subvencije će procentualno biti manje. Tako će oni koji investiraju više od 100 miliona eura, moći da računaju na subvenciju u visini od 17 procenata ovih troškova. Bez obzira koliko je vredna investicija, uslov je i da investitor obezbedi učešće od najmanje 25 posto opravdanih troškova svog ulaganja iz sopstvenih izvora ili drugih, mimo države. Opravdano korišćenje subvencije kontrolisaće se na osnovu opravdanih troškova ulaganja ili troškova bruto plata potrebnih za otvaranje novih radnih mesta u periodu od dve godine. U opravdane troškove spada i zakup poslovnog prostora.

Vlada Srbije predvidela je šest kategorija investitora, odnosno projekata koji imaju pravo da konkurišu za subvenciju. U prvu spadaju investicije u proizvodnom sektoru kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta u najnerazvijenijim i devastiranim opštinama, uz vrednost investicije od najmanje 500.000 eura. U drugu kategoriju isto spadaju proizvodne investicije, ali sa minimum 100 novootvorenih radnih mesta u opštinama u prvoj, drugoj i trećoj kategoriji razvijenosti, dok je vrednost investicije najmanje milion eura. U treću kategoriju spadaju investicije u sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine (ovde se najčešće misli na IT industriju), čija je minimalna vrednost 300.000 eura, a kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mesta. Četvrte su investicije u strateške projekte iz oblasti turizma, čija je minimalna vrednost pet miliona eura i kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta. Peta kategorija obuhvata velike investicione projekte pod uslovom da najmanje 20 posto od vrednosti investicionog projekta bude realizovano u toku prve godine od sklapanja ugovora, dok se u šestoj grupi nalaze srednji investicioni projekti, sa uslovom da najmanje 10 posto vrednosti investicionog projekta bude realizovano u toku prve godine.

Uredbom su predviđena i ulaganja od posebnog značaja, ali se tu novac iz budžeta izdvaja po odluci Vlade. Ta sredstva mogu da se koriste za finansiranje ulaganja Srbije u kapital zajedničkog privrednog društva, kao i za dodelu subvencija investitoru, odnosno zajedničkom privrednom društvu, a Republika Srbija u zajedničko privredno društvo kao ulog može uneti novčana sredstva, pokretnu i nepokretnu imovinu i druga prava koja su u njenoj svojini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор