Suzbiti štampanje i rasturanje lažnog novca na Balkanu!

made-in-germany-rs-pare-mamac

Zvanična statistika Centralne banke Crne Gore pokazuje da je u prošloj godini otkriveno 723 falsifikovane novčanice od kojih je najviše eura, a identifikovano je i 14.000 lažnih dolara i 2.000 falsifikovanih maraka.

Najviše je bilo falsifikovanih novčanica od 200 eura, dok je bilo i lažnih kovanica u ukupnoj vrednosti od 708 eura. Ovakvo stanje je bolje nego godinu ranije, kada je na crnogorskom tržištu novca bilo 44 posto više falsifikata, pišu „Večernje novosti“.

Na međunarodnoj konferenciji „Zaštita eura od falsifikovanja“, održanoj u Budvi, okupili su se predstavnici monetarne i sudske vlasti i tužilaštva iz regiona i nekih zemalja Evropske unije kako bi razmenili iskustva, raspravljali o ovom problemu, ali i da bi dogovorili predstojeće aktivnosti na suzbijanju štampanja i rasturanja lažnih novčanica.

– Pre uvođenja eura kao zvaničnog sredstva plaćanja, Crna Gora je bila notirana kao područje pogodno za ubacivanje lažnog novca. I ceo Balkan se računa kao „žarište“ za tu pojavu, pa nam je saradnja banaka, policije i tužilaštva vrlo važna u otkrivanju štamparija, ali i onih koji rasturaju falsifikovane novčanice. Takvih ima na Balkanu, međutim ta vrsta informacija je u domenu poverljivih – kaže Todor Cicmil, direktor crnogorskog Trezora i naglašava da su u prethodnom periodu preduzete mnogobrojne aktivnosti kako bi se sprečio ulazak lažnih novčanica u platni promet, potpisani su protokoli o saradnji sa monetarnim institucijama iz mnogih zemalja, uspostavljena je dobra saradnja sa Interpolom, a na unutrašnjem planu sa policijom i tužilaštvom.

– Osnovana su i tri nacionalna centra za proveru novčanica, a Centralna banka je organizovala obuku za 700 zaposlenih u raznim bankama, koji nakon usavršavanja lako mogu da prepoznaju falsifikate. U poslovnim bankama postavljeni su uređaji koji identifikuju falsifikovane novčanice. Banke sada imaju savremenu opremu i obučene radnike što je veoma važno za preventivno delovanje, ali i bezbedno korišćenje eura u Crnoj Gori – objašnjava Cicmil.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор