Srbija menja uslove detašmana

Republika Srbija je donela odluku o izmenama uslova za poslodavce koji svoje zaposlene šalju na rad u inostranstvo preko detašmana – međunarodnog sporazuma na osnovu kog firme jedne zemlje mogu da šalju svoje stalno zaposlene radnike u drugu zemlju na privremeni rad.

Da bi preduzeća mogla da izvode radove u drugoj zemlji, moraju da imaju kvalifikovanu radnu snagu i osnovnu materijalnu opremu. Srbija ima potpisan detašman sa Nemačkom u koju se uglavnom šalju građevinari, a svake godine određuje se koliko će se radnika slati. Do sada je na ovaj način u Nemačku godišnje odlazilo na rad oko 2.000 srpskih radnika, iako ukupna kvota omogućava angažovanje oko 5.000 radnika, piše Biznis Telegraf.

Prema novoj odluci, privredni subjekt koji svoje radnike šalje u drugu zemlju preko detašmana mora da ima minimum dva redovna godišnja finansijska izveštaja predata Agenciji za privredne registre (APR); da od ukupnog poslovnog prihoda ima minimum 25% ostvarenog poslovnog prihoda u Srbiji prikazanog u redovnom godišnjem finansijskom izveštaju predatom APR-u; da mu račun nije bio u blokadi duže od 14 dana neprekidno u periodu od godinu dana pre podnošenja Zahteva za dodelu detašmana; da upućuje na privremeni rad u inostranstvo maksimalno do 75% od ukupnog broja svojih zaposlenih prema izveštaju Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja na dan podnošenja Zahteva za dodelu detašmana i da ima ostvaren ukupan prihod u visini od najmanje 12.000.000 dinara prikazanog u redovnom godišnjem finansijskom izveštaju predatom APR-u.

Utvrđeni kontingent za privremeno zapošljavanje u drugoj zemlji sadrži osnovni kontingent i potkontingent za građevinarstvo. Pored građevinaca, po ovom sporazumu moguće je u inostranstvo uputiti i izolatere, molere, električare i druge zaposlene u firmama čija delatnost prati građevinarstvo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор