Softver iz Srbije nagrađen na IT sajmu u SAD

made-in-germany-rs-srpska-zastava-software

Softver „ASEPA“, razvijen od strane srpskih inženjera iz kompanije „Aseko SEE“ (Asseco SEE), koji je trenutno jedno od najsveobuhvatnijih sistemskih rešenja za upravljanje dokumentima u javnom sektoru, na prestižnom IT sajmu u Las Vegasu, u organizaciji vodeće svetske kompanije za čuvanje podataka „EMC“, dobio je nagradu za najinovativniji softver.

U Srbiji se ASEPA već uspešno primenjuje u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL), a očekuje se i izvoz ovog sofisticiranog rešenja, kako u zemlje regiona, tako i u druge evropske i svetske zemlje, piše „Blic“.

Zahvaljujući softveru ASEPA korisnici brzo i jednostavno putem interneta mogu da pristupe svim uslugama, dok je komunikacija sa javnom institucijom olakšana bez obzira na kanal komunikacije. Radni procesi u potpunosti su automatizovani, zahtevaju manje ljudskog rada, pa su time i jeftiniji, uz istovremeno podizanje obima i klvaliteta usluge. Upotrebom ovog softvera značajno su povećani efikasnost i bezbednost čuvanja dokumenata.

Softver je u potpunosti usklađen sa principima E-države, čiji su glavni ciljevi brže i efikasnije funkcionisanje javne uprave. Procena je da trenutno 840 hiljada građana koristi elektronske servise, a smatra se da će država postati elektronska kada promeni suštinu svoje administracije. Kao jedino merilo da je neka institucija napravila napredak prema svetskim standardima, jeste svakodnevna upotreba elektronskih servisa. Uvođenje E-države ne može se svesti na projekat samo jedne institucije, već je neophodno uključivanje većeg broja javnih institucija, dok je sadašnji problem u tome što nema koordiniranog rada institucija kako bi se efikasnije stiglo do rezultata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор