Simens završio poslovnu godinu sa 4.6 mlrd. € gubitka

Zbog problema u poslovanju sa vetroelektranama, nemački proizvođač opreme za elektrane Simens enerdži je u prethodnoj poslovnoj godini, koja se završila u septembru, poslovao sa neto gubitkom od čak 4.6 milijardi eura.

Vodeći svetski proizvođači vetroturbina najavljuju slabu poslovnu godinu i upozoravaju na nedovoljne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme sa delovima. Naime, najviše problema je uočeno kod vetroturbina od 108 gigavata, a analiza je otkrila „abnormalne vibracije nekih komponenti“, uključujući i lopatice. Sem toga, pod znakom pitanja je i rast proizvodnje vetroturbina na moru.

Simens je preliminarno izvestio da je od oktobra do decembra ostvario dobit od 208 miliona eura, kada se isključe posebne stavke, dok je u istom periodu prošle poslovne godine zabeležio gubitak od 282 miliona eura. Kako procenjuju, Odeljenje za vetroelektrane bi u celoj poslovnoj godini trebalo da zabeleži operativni gubitak od dve milijarde eura, prenosi Index.

Glavni izvršni direktor kompanije Simens enerdži Kristijan Bruč tvrdi da su temelji energetskog sektora u celini snažni, ali problem vidi u tempu širenja mreža. On je upozorio da, ukoliko se kapaciteti, sa Kinom u glavnoj ulozi, budu proširivali sadašnjim tempom, oni do 2030. neće biti utrostručeni kao što je to dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu KOP28 u Dubaiju.

Agencija Rojters napominje da su poskupljenje sirovina i delova, kao i dugotrajni postupci pribavljanja dozvola, izazvali otpise i gubitke u celom ovom sektoru, uprkos snažnoj potražnji. Tako je danski Orsted, nakon otpisa projekata u SAD, najavio analizu portfelja i do 2026. smanjenje broja radnih mesta i fiksnih troškova za milijardu danskih kruna (133,6 mil. eura).

Takođe danski Vestas je izvestio da je u zadnja tri meseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, mada izvršni direktor kompanije upozorava da ceo sektor očekuju izazovi i u 2024.

Deni van Dozberg iz holandske kompanije APG Asset Management za upravljanje imovinom, koja ima udeo u Vestasu, Orstedu i Simens enerdžiju, kaže da tržište više ne funkcioniše i da bi vlade trebalo da pomognu uspostavljanje modela koji će raspoređivati zaradu na celi lanac vrednosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор