Na obuku za integraciju poslato 234.000 migranata

Nemačke filijale za zapošljavanje su u protekloj godini na kurseve za integraciju poslale oko 234.000 migranata, među kojima i 154.000 izbeglica iz Ukrajine, pokazuju podaci Savezne službe za migracije i izbeglice (Bamf).

Na ove kurseve, bilo volonterske ili obavezujuće, u Nemačkoj je tokom 2022. godine bilo upućeno ukupno 340.000 migranata raznih nacionalnosti, budući da je ova brojka naglo porasla posle napada Rusije na Ukrajinu februara 2022. i izbegličkog talasa koji je zatim usledio.

Inače, „Opšti kurs integracije“ traje 700 nastavnih časova a sastoji se od šest nivoa poznavanja nemačkog jezika i orijentacionog segmenta. Prema podacima Bamf-a, samo je u januaru na ovaj kurs poslato 18.000 ljudi. Za jedan deo njih to je pravna obaveza, dok drugi deo može, ali ne mora da učestvuje, Prenosi agencija DPA.

Za razliku od tražioca azila, koji prema zakonu nakon dolaska u Nemačku imaju samo pravo na zbrinjavanje, izbeglice iz Ukrajine mogu odmah da traže takozvani građanski novac. Takođe, Ukrajinci odmah mogu i da se prijave filijalama za zapošljavanje koje ih, ukoliko nedovoljno poznaju jezik da bi se bavili nekim poslom, upućuju na obavezujuće kurseve integracije.

Kako je objasnila jedna portparolka Savezne agencije za rad, ako neko nije u stanju da završi obavezujući kurs, nadležna služba prvo sasluša njegovo objašnjenje, a zatim mu za prvu povredu obaveze smanjuje pomoć za 10 posto za jedan mesec. U slučaju novog nepoštovanja obaveze, moguće je smanjenje socijalne pomoći (građanski novac) za 20 posto na dva meseca, ili 30 posto na tri meseca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор