Nemačka usvojila novi plan za integraciju stranaca

Nemačka je pre mesec dana usvojila novi Nacionalni plan za integraciju migranata u svoje društvo. Na njemu se radilo tri godine, uz učešće 300 predstavnika nemačkih pokrajina i gradova i 75 migrantskih organizacija, prenosi Biznis telegraf.

Budući da se migrantska kriza, uz ovu pandemijsku, pokazala kao najveći izazov za vladu kancelarke Angele Merkel, nemački političari su shvatili da popunjavanje radnih mesta migrantima više nije dovoljno i za njihovu uspešnu integraciju. Zbog toga su odlučili da državni program integrisanja mora biti daleko detaljniji i temeljniji.

Novi plan integracije migranata, usvojen na velikom samitu kojim je predsedavala Annette Widmann-Mauz, nemačka poverenica za integraciju, sastoji se od pet faza podeljenih u 100 tačaka. Pri tome, kao osnovna premisa postavlja se zahtev da integracija migranata mora da počne još pre njihovog dolaska u Nemačku.

U prvoj fazi integracije, koja počinje još u matičnim zemljama, traže se oni koji su voljni da se obrazuju i rade u Nemačkoj, sa ciljem da se privuče deficitarna, ali i kvalifikovana radna snaga.

Druga faza bi uključivala mere početne integracije kao što su učenje jezika, saveti za početak svakodnevnog života i priznavanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća faza bi bila posvećena uključivanju i učestvovanju doseljenika u nemačkom društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnika iz zemlje iz koje potiču. To uključuje i integraciju u tržište rada, ali i građanski angažman.

Četvrta faza se bavi se osnovama za rast društva, što podrazumeva omogućavanje useljenicima da ravnopravno učestvuju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, odnosno podstiče se raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa svojim novim susedima i njihovim društvom kojeg useljenici postaju deo, što podrazumeva povećanje stepena naturalizacije, građanskog obrazovanja i učestvovanja u njemu, kao i jednake prilike na tržištu rada, i kada se radi o preduzetništvu i o javnom sektoru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор