Folksvagen u prvom kvartalu ostvario 8,5 mlrd. € dobiti

Nemački automobilski gigant Volkswagen (VW) ostvario je u prvom tromesečju ove godine ogromnu dobit, uprkos pandemiji korona virusa i ratu u Ukrajini, javlja agencija Tanjug.

U saopštenju kompanije se navodi da je, na osnovu preliminarnih podataka, poslovni rezultat, pre odbitka posebnih stavki, dostigao čak 8,5 milijardi eura, što je za 77 procenata više u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Ovako snažan rast dobiti u kompaniji objašnjavaju robustnim operativnim razvojem, budući da koncern nije prodao više automobila, već je u prvom kvartalu isporučio oko pola miliona vozila manje nego u istom periodu prošle godine, što predstavlja smanjenje od 22 posto.

Međutim, na tržištu je došlo do porasta potražnje za Folksvagenovim električnim automobilima, kojih je u prvom kvartalu prodato oko 99.000. Šefica prodaje Hildegard Vortman je istakla da su knjige narudžbi pune, jer je potražnja za električnim vozilima širom sveta velika, kao i da bi broj isporučenih električnih automobila bio još i veći da nije bilo problema sa isporukama sirovina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор