Dogovorene kvote za izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna

Za izvoz srpske pšenice, kukuruza i ulja biće odobrene kvote, dok za izvoz brašna neće biti nikakvih ograničenja, načelno je dogovoreno na sastanku predstavnika Udruženja „Žita Srbije“ sa premijerkom Anom Brnabić.

Prema rečima direktorke ovog udruženja Sunčice Savović, dogovoreno je da se odrede mesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije, isključivo po ugovorima potpisanim pre 9. marta ove godine. Kako je navela, dogovoreno je i puštanje u slobodan izvoz pšeničnog brašna i prekrupe, kao i griza od kukuruza.

– Tražili smo da se dozvoli izvoz svih količina rafinisanog i nefarinisanog sucokretovog ulja koje su ugovorene do 9. marta, ali je ostalo da kvote odredi Ministarstvo poljoprivrede prema ugovorima koje uljari dostave preko svog udruženja. Jedan od zaključaka je i da se ukine carina na uvoz pšenice i kukuruza, o čemu treba da budu dogovoreni detalji na sastanku sledeće srede, kako bi narednog četvrtka predlog bio na sednici vlade. Nakon revidiranja bilansa, 15. maja će biti održan novi sastanak na kome ćemo razmatrati dalje korake za narednih mesec dana, uključujući i trgovanje novim rodom – rekla je Savovićeva.

Inače, Vlada Srbije je usvojila dopunjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se od zabrane izvoza izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla.

„Imajući u vidu male površine na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja, sektor koji se u Srbiji tek razvija i činjenicu da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, procenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva“, obrazlažu iz vlade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор