Restitucijom se vraća 15 posto vrednosti oduzete imovine

Građanima Srbije koji u postupku restitucije žele obeštećenje umesto vraćanja u naturi država će nadoknaditi 15 posto procenjene vrednosti imovine koja im je oduzeta, kažu u Agenciji za restituciju, a prenose Večernje novosti.

To bi značilo da ako je, po pravosnažnosti rešenja, vrednost imovine procenjena na pola milion eura, prvobitnim vlasnicima će biti vraćeno 75.000 eura. Budući da će se prvo isplaćivati akontacija od 10 odsto ukupnog iznosa, isplata će iznositi 7.500 eura, dok će ostatak biti isplaćen u vidu drzavnih obveznica u narednijh 12 godina.

– Ovo se čekalo od 2017. godine, da bi proces vraćanja imovine mogao da se okonča. Ovo je početak kraja, a ceo proces će trajati još tri do četiri godine. Za rešenja koja postanu pravosnažna do 30. juna ove godine, isplata će početi dogodine, a već je spremno oko 3.000 resenja na osnovu kojih će se uraditi nova sa tačnim iznosom obeštećenja u odnosu na utrvrđeni koeficijent – najavio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Od svih do sada donetih rešenja, krajem prošle godine je postalo pravosnazno njih oko 1.800. Isplata akontacija će početi sledeće godine, a pojedinačni iznosi koji se dele na naslednike neće smeti da budu veći od 10.000 eura.

Obveznice u eurima će biti isplaćivane svake godine od 15. januara, počev od godine koja je sledeća u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija. Izuzetak su stariji od 70 godina, kojima će obeštećenje biti isplaćeno u roku od pet godina, a starijima od 65 u roku od deset, navode Novosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор