Restitucijom vraćeno 6.706 objekata površine 506.000 kvadrata

Agencija za restituciju je bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima do sada vratila 4.651 poslovni prostor, 997 stanova i 1.058 zgrada, što je ukupno 6.706 objekata površine 506.000 kvadratnih metara, kao i oko 435 hektara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 58.520 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 5.755 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Prema rečima direktora Agencije, Strahinje Sekulića, vrednost imovine koja ne može biti vraćena iznosi 13,4 milijarde eura, jer su kapaciteti države takvi da je taj iznos nemoguće isplatiti u potpunosti, te je određeno dve milijarde eura koje će biti isplaćene s korigovanim koeficijentom. On je istakao da kada se radi o pravednosti, nijedna država nije u potpunosti obeštetila stare vlasnike, te da će vlasnici dobiti oko 14 do 15 posto od procenjene vrednosti nepokretnosti, kao i da ukupno obeštećenje po osnovu oduzete imovine jednog vlasnika ne može preći iznos od 500.000 eura.

– U završnoj smo fazi naturalne restitucije. Bivši vlasnici su podneli 75.000 zahteva za vraćanje imovine i na današnji dan imamo 76 posto donetih odluka, a po dinamici rada u narednih tri do tri i po godine donećemo 100 posto odluka. Time se postupak ne završava, već je nakon isteka tog perioda potrebno ići unazad i doneti rešenja o pravu na obeštećenje u predmetima gde je delimično vraćena imovina ili gde je delimično utvrđeno rešenje za obeštećenje – rekao je Sekulić za Politiku.

On je dodao da je bilo problema oko konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinsko zemljište koje istovremeno potražuju i bivši vlasnici. Po njegovim rečima, tamo gde postoji potraživanje bivših vlasnika ne može biti konverzije prava korišćenja u pravo svojine.

– Katastar je relativno dobro ustrojen, ali je problem kod vraćanja imovine identifikacija. Pitanje vraćanja imovine stranim državljanima je rešeno, pre svega Nemcima i Mađarima, a dobri su rezultati i kada se radi o vraćanju građevinskog zemljišta, mada teže ide sa vraćanjem na rubnim delovima gradova gde se mešaju poljoprivredno zemljište, bespravna gradnja, legalizacija i građevinsko zemljište. I crkvena restitucija je već na samom kraju, jer je oko 98 posto imovine vraćeno, a Srbija će Savezu jevrejskih opština isplatiti 65 miliona eura – rekao je Sekulić i dodao da je konačno odlučeno da je država vlasnik Belog dvora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор