Reciprocitet za povraćaj PDV-a još nismo uspostavili!

made-in-germany-rs-racun-pdv

Zbog toga što Srbija nije uspostavila reciprocitet u vraćanju PDV-a sa pojedinim zemljama EU i Turskom, domaći privrednici godišnje gube dosta novca, izjavio je MirkoVincetić, ovlašćeni zastupnik švajcarske firme „Kešbek“ za usluge vraćanja PDV-a.

On je naglasio da bi uspostavljanjem uzajamnosti Srbije sa Nemačkom, Hrvatskom, Slovenijom, Italijom, Švajcarkom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Bugarskom, Poljskom i Grčkom, naši privrednici mogli godišnje da uštede 100 miliona eura, prenosi agencija „Tanjug“.

– Uspostava uzajamnosti u vraćanju PDV-a između Srbije i Turske doneće korist za srpski budžet od 40 miliona eura godišnje. Ta cifra izračunata je po međunarodnoj metodologiji. U Beloj knjizi saveta stranih investitora za 2013. godinu jedna od preporuka za Vladu Srbije je da se uspostavi uzajamnost sa svim državama Evrope, koje takođe, traže uzajamnost. Da bi se uspostavila uzajamnost, u Srbiji nije potrebno doneti nijedan novi zakon, niti bilo kakav propis. Dovoljno je proslediti pismo ministra finansija i dirktora Poreske upave određenim državama i uspostavlja se uzajamnost – rekao je Vincetić i naglasio da je ta tema izuzetno važna za srpske privrednike, ali i da je, sa druge strane, u Srbiji potpuno nepoznata.

Prema njegovim rečima, sa Turskom je već razmenjen prvi set pisama o uzajmanosti, ali pismo koje su nam vratili Turci stoji u Ministarstvu finansija već šest meseci i nikako da se vrati u Tursku i da se uspostavi uzajamnost. On kaže i da je problem u tome što se u Srbiji niko time ozbiljno ne bavi, kao i da skoro svi misle da je za to potrebno zaključivanje međudržavnih sporazuma, koje pretpostavlja sporu parlamentarnu proceduru.

– Izmenjeni Zakon o PDV-u dozvoljava uspostavljanje uzajamnosti, a sve pomenute države insistiraju na reciprocitetu. Pravni osnov za povraćaj PDV-a iz država EU je Direktiva 13 koju bez ikakvih uslova primenjuju države EU kao što su Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Island, Luksemburg, VelikaBritanija i druge – naveo je Vincetić.

On je objasnio da postoji interes Srbije da se uspostavi uzajamnost u povrćaju PDV-a sa Turskom, jer turski kamioni koji prolaze kroz Srbiju ne mogu da izdejstvuju povraćaj PDV-a za plaćeno gorivo i putarinu, pa zato zaobilaze našu zemlju i idu preko Bugarske i Rumunije, Koridorom 4.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор