Prvih registracija kola u Srbiji više za 21%

U Srbiji je broj prvih registracija putničkih automobila porastao u prošloj godini za 21 procenat u odnosu na 2015. godinu.

Porast je zabeležen kod teretnih i priključnih vozila, a najzastupljenije marke automobila su „Zastava“ „Folksvagen“, „Opel“, „Ford“, „Fiat“, „Reno“, „Mercedes“, „Pežo“ i „Škoda“, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

– Najveći broj vozila koristi kao pogonsko gorivo eurodizel, što ukazuje na podmlađivanje voznog parka u skladu sa najnovijim evropskim propisima – kažu statističari, a prenosi agencija „Tanjug“.

U 2016. je autobusa registrovanih po prvi put bilo više za 40,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je teretnih vozila bilo više za 39 posto, motocikala za 12,6, a priključnih vozila za 12,8 posto više. Od putničkih automobila novijeg godišta, na drumovima je najviše onih sa motorom do 2.000 kubika, a dizelaša je više od benzinaca.

Najzastupljenija teretna vozila su od 1.500 do 4.999 kilograma nosivosti. Broj drumskih motornih vozila registrovanih tokom 2016. godine u Srbiji je manji za 0,3 posto u odnosu na 2015, a pad beleže i mopedi i radna vozila, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Čak 2.700 vozila je prodato na ovogodišnjem 53. Međunarodnom sajmu automobila koji je juče završen u Beogradu. To je za oko 15 posto više u odnosu na prošlu godinu, međutim, ovaj broj nije konačan, jer će sajamski popusti u salonima trajati još oko dve nedelje, piše „Informer“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор