Protiv vizne liberalizacije za Ukrajinu, Gruziju i Kosovo!

made-in-germany-rs-eu

U krugovima nemačke vlasti sve je veće nezadovoljstvo planovima EU za ukidanje viza Gruziji, Ukrajini i Kosovu, zbog opasnosti od porasta kriminala i novog talasa izbeglica, piše nemački list „Velt“.

Poseban problem za nemačke bezbednosne službe u poslednje vreme predstavljaju kriminalne bande iz Gruzije, a prema poslednjim informacijama, organizovani kriminal u ovoj evropskoj zemlji je u značajnom porastu. Ozbiljnu zabrinutost na tu temu iskazao je i ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer.

Nemačka se zbog toga zalaže za uvođenje specijalne klauzule prema kojoj bi se bezvizni režim za pojedine zemlje mogao ukinuti po potrebi, a Francuska je, dodaje nemački list, solidarna sa tom inicijativom. „Velt“ ističe da bi ovakav stav Nemačke i Francuske mogao da izazove nezadovoljstvo u Briselu, kao i u zemljama Istočne Evrope.

Pored Mezijera i mnogi drugi nemački političari se protive ukidanja viza ovim državama, a o tome je, između ostalog, govorio i bivši ministar finansija i član Međunarodnog komiteta Bundestaga Per Štajnbrik.

– Sve dok se ne reše unutrašnji problemi eurozone, dok se ne reguliše migrantska kriza, dok god Evropa i Rusija ne postignu dogovor o čitavom nizu pitanja… Ja se zalažem za moratorijum na ulazak u valutnu uniju, širenje EU i NATO-a, kao i ukidanje viza – izjavio je Štajnbrik.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор