Prošlo je vreme Audija R8

Superautomobil “Audi R8” će po svoj prilici otići u istoriju zbog slabe prodaje i zamaha ere električnih automobila. Po poslednjim informacijama, nemački proizvođač će ovaj model proizvoditi do 2020. godine, nakon čega neće predstaviti njegovu direktnu zamenu.

“Folksvagen grupa” će se na početku nove dekade fokusirati na novi “Lamborghini Huracan”, koji upravo 2020. izlazi na tržište, a koji će nemačka kompanija moći da prodaje po znatno većoj ceni od R8.

Audi je odustao i od naslednika R8 “E-Trona” i najavljenog hiperautomobila “Scorpion” sa više od 1.000 KS i motorom V8 sastavljenim od četiri 1,2-litarske pogonske jedinice “Dukatijevih” motocikala.

Ovakva sudbina stiže R8 nakon serija tumbanja u VW grupi: Dizelgejt afere, povlačenja Audija iz “Le Mana”, prebacivanja “Audi Quatro” u “Audi Sport”, kao i iznenadnog prelaska Stefana Vinkelmana iz Audija u “Bugatti”.

U međuvremenu Audi priprema novu liniju S generacije modela 6, 7 i 8, RS4 i RS5 će imati 2,9-litarski twin-turbo V6 motor sa 450 KS, dok će modeli RS6 i RS7 zadržati sveprisutni 4,0-litarski V8 motor sa rasponom od 500 do 650 KS.

Na vrhu sportskih modela u 2020. biće RS Q8, kao indirektni naslednik R8, koji će iz Lamborghini Urusa preuzeti V8 motor od 650 KS. Još uvek nema najava V8 hibrida.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор